Porc de Normandia, cu mere, telina si nuci

Reteta usor de preparat: in acelasi timp cu carnea, in cuptor, gatindu-se si orezul.
 


Ingrediente:

2 linguri ulei de floarea-soarelui, 500 g file de porc curatat bine de grasime
si taiat cubulete, 8 tije de telina taiate bucati de 5 cm lungime, iar frunzele
tocate separat, 1 ceapa tocata mai mare, 450 ml cidru sau suc de mere, 1 foaie
de dafin, 300 g orez cu bob lung, 900 ml bulion de pui, clocotit, 3 mere
crocante de desert, preferabil cu coaja rosie, 100 g nuci tocate, sare si piper.


Preparare:

Se incalzeste cuptorul la 160 de grade Celsius. Se incinge uleiul intr-o
caserola rezistenta la flacara, se adauga carnea de porc si se prajeste,
amestecand frecvent, timp de 5 mi­nu­te sau pana cand este rumenita uniform. Se
adauga telina si ceapa si se prajesc incet, circa 10 minute, sau pana cand se
inmoaie. Se toarna in caserola cidrul sau sucul de mere si se adauga frunza de
dafin. Se asezoneaza, dupa gust, cu sare si piper. Se da in clocot, apoi se
acopera caserola si se transfera in cuptor. Se gateste 1 1/4 ore sau pana ce
carnea este frageda. Cu circa 40 de minute inainte ca porcul sa fie gata, se
pune orezul intr-un vas termorezistent si se toarna peste el bulionul clocotit.
Se amesteca bine, apoi se acopera si se pune in cuptor alaturi de porc. Cu
circa 25 de minute inainte ca timpul de gatit sa ia sfarsit, se taie in
sferturi merele si se curata de cotoare; nu se indeparteaza coaja. Se taie
sferturile felii, se adau­ga in caserola cu carne si se continua gatitul. Intre
timp, se incinge o tigaita la foc moderat, se adauga nucile si se frig,
amestecand pana ce se rumenesc putin. Cand carnea de porc este frageda, se
adauga nucile si se potriveste de sare si piper. Se orneaza cu frunze de telina
tocate si se serveste fierbinte, alaturi de orez. Se serveste cu o cantitate
generoasa de legume, cum ar fi fasolea verde frantuzeasca sau mazarea tanara.


Timp de
preparare:

15 minute


Timp de
gatit:

circa 2 ore

Se obtin 4
portii.

Fiecare
portie contine 545 kcal; 28 g proteine; 18 g grasimi (din care 6 g grasimi
saturate); 68 g carbohidrati (din care 8 g zahar); 5 g fibre.

Cateva idei:

- Inlocuieste fileul de porc cu pulpa slaba si mareste
timpul de gatit in cuptor la circa 2 ore.

- Adauga la ceapa 1 catel de usturoi tocat si 1 lingurita
de radacina proaspata de ghimbir, si foloseste suc de portocale in loc de cidru
sau suc de mere. Inlocuieste feliile de mar cu feliute de portocala,
adaugandu-le in caserola cu doar 10 minute inainte de sfarsitul timpului de
gatit. Orneaza mancarea cu fasiute de coaja de portocala. Gateste orezul
intr-un amestec de suc de portocale si bulion de legume.

Avantaje:

- Unele studii indica faptul ca o cantitate mica de
nuci mancate in mod regulat poate reduce nivelul de colesterol din sange. Nucile
pot de asemenea sa protejeze organismul de bolile cardiovasculare si de cancer
din cauza antioxidantilor pe care-i contin: seleniu, zinc, cupru si vitamina E.

- Merele si sucul de mere contin cantitati insemnate
de potasiu. Alaturi de sodiu, potasiul este un mineral important pentru
reglarea presiunii sangvine si mentinerea sanatatii inimii.

Vote it up
131
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza