Porc cu fasole

Pe coasta de est a Statelor Unite carnea de porc si fasolea se fierb incet, intr-un vas de pamant. Sosul e delicios daca inmoi in el cartofi copti in coaja sau painea cu coaja crocanta.
 


Ingrediente:

250 g fasole uscata boabe, alba, inmuiata peste noapte in apa rece, 1 lingura
ulei de floarea-soarelui, 4 bucati slabe de carne de porc, circa 625 g in
total, curatate de grasime, 1 ceapa tocata, 250 ml bere neagra, 1 cutie rosii
tocate (circa 400 g), 2 lingurite sos Worcestershire (sau dupa gust), 2 linguri
zahar brun, 3 boabe de ienibahar, 2 linguri de mustar american sau frantuzesc,
2 felii de bacon afumat, fara sorici, taiate bucatele, 1 lingurita otet de
mere, sau dupa gust.

Preparare:

Se scurge si se clateste fasolea, apoi se pune intr-o oala mare si se toarna
apa rece inca o data grosimea stratului ei. Se acopera oala si se da in clocot.
Se spumeaza, apoi se micsoreaza flacara, se acopera din nou oala si se fierbe
fasolea la foc mic timp de 40-60 de minute, pana ce se face frageda. Intre
timp, se incinge uleiul intr-o caserola termorezistenta, se adauga carnea de
porc si ceapa si se prajesc pana ce bucatile de carne se rumenesc uniform. Se
adauga berea si rosiile, cu suc cu tot, apoi sosul Worcestershire, zaharul si
ienibaharul. Se micsoreaza flacara, se acopera si se fierbe circa 1 ora sau
pana ce carnea este foarte frageda. Se scurge fasolea si se adauga la carne. Se
mai adauga si mustarul, baconul si otetul si se amesteca bine. Se fierb
acoperite, la foc mic, inca o ora, sau pana ce atat fasolea, cat si carnea sunt
foarte fragede. Inainte de a servi mancarea, se potriveste de sare si piper si
se adauga cateva picaturi de sos Worcestershire sau de otet, dupa gust.

Timp de
preparare:

25 de minute, plus inmuiatul fasolei peste noapte

Timp de
gatit:

circa 2 ore

Se obtin 4 portii.

Fiecare
portie contine 490 kcal, 51 g proteine, 11 g grasimi (din care 3 g grasimi
saturate), 46 g carbohi­drati (din care 16 g zahar), 12 g fibre.

Avantaje:

- Rosiile contin licopen, un compus carotenoid si un
bun antioxidant care protejeaza contra cancerului de prostata, de pancreas si
vezica. Actiunea licopenului este marita prin gatit si astfel este mai eficient
in rosiile procesate, cum ar fi cele tocate, la cutie, pasta de rosii si
ketchupul.

Cateva idei:

- Se poate folosi bere Lager sau cidru in loc de bere
neagra.

- In loc sa inmoi si sa fierbi fasolea boabe uscata,
adauga o cutie de fasole cannellini (cca 400 g) scursa si spalata.

- Prepara fasole cu carnati in stil toscan. Se
folosesc 500 g carnati taiati bucatele, in loc de carne de porc. Se rumenesc
carnatii, impreuna cu ceapa, intr-o tigaie adanca teflonata; se pun apoi
deoparte. Se scurge grasimea din tigaie, se adauga 125 ml de vin rosu, 200 ml
bulion de legume, 1 cutie de rosii tocate, circa 400 g, cu suc cu tot, 2 catei
de usturoi zdrobiti, sare si piper dupa gust. Se fierb fara a acoperi tigaia,
la foc mediu, timp de 30 de minute. Se adauga carnatii si ceapa impreuna cu
fasolea cannellini, circa 400 g, scursa si clatita cu apa rece, si se fierbe
totul 15 minute.

Vote it up
193
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza