Porc cu cartofi dulci, condimentat

Aceasta tocanita moderna este un exemplu delicios de combinatie de ingrediente si arome din diferite bucatarii.
 


Ingrediente: 1 lingura ulei
de floarea-soarelui, 4 fripturi din spata de porc sau cotlete de porc fara os, circa
140 g fiecare, degresate, 1 ceapa rosie tocata mare, 2 tije de telina tocate, 1
cartof dulce mare cu pulpa portocalie, circa 400 g, curatat si taiat betisoare,
150 ml suc de merisoare indulcit, 150 ml supa de pui, de preferat facuta in
casa, 1 tulpina de ghimbir conservata, scursa si taiata in betisoare fine, 1
lingura marmelada groasa de portocale, 1 lingura vin de Xeres sec, 1 lingurita
praf chinezesc din 5 condimente, 2 stele de anason, 4 rosii prunisoare taiate
in patru pe lungime, sare si piper, 3 fire de ceapa verde taiate fasii pe lung,
pentru ornat.


Preparare: Se incinge uleiul
intr-o caserola mare, rezistenta la foc sau intr-o cratita adanca. Se adauga
fripturile de porc si se rumenesc 3-4 minute pe fiecare parte. Se scot
fripturile pe o farfurie si se lasa deoparte. In uleiul care a ramas in
caserola se adauga ceapa si telina si se prajesc, amestecand, la foc potrivit,
2-3 minute. Se adauga cartoful dulce, se acopera cratita si se inabusa legumele
3-4 minute sau pana se moaie. Se adauga sucul de merisoare, bulionul,
ghimbirul, marmelada, vinul de Xeres, praful din 5 condimente, anasonul stea si
putina sare si piper. Se pun la fiert. Cand clocotesc se face focul mic si se
pune carnea de porc inapoi in cratita. Se acopera si se fierb incet 15 minute.
Se pun rosiile, se acopera cratita si se mai fierb incet inca 5 minute sau pana
cand rosiile sunt putin fierte, dar isi pastreaza inca forma. Se gusta, se mai
adauga sare si piper daca este necesar, si se servesc ornate cu ceapa verde.


Cateva idei:


- In loc de cartof dulce se
adauga 400 g dovleac sau dovleac placintar taiat cuburi si in loc de cozi de
telina, 1 bulb mic de fenicul tocat.

- Orezul cu rosii se
potriveste bine cu aceasta caserola. Se pun la fiert 200 ml de apa. Cand fierbe
se adauga 225 g orez basmati spalat, 1 conserva de rosii taiate, circa 400 g,
impreuna cu sucul lor si 4 rosii uscate la soare, tocate. Se acopera si se
fierb incet 10 minute sau pana cand este fiert orezul si a absorbit toata apa.

- Pentru o caserola bogata in
fructe, in loc de rosii se adauga 200 g de prune uscate, fara samburi si 2 mere
de desert fara miez si taiate felii groase. Nu se mai pune vin de Xeres.


Avantaje:


- Cartofii dulci au o
dulceata naturala delicioasa care se intensifica in timpul depozitarii si
fierberii. Desi contin putin mai multe calorii decat cartofii albi obisnuiti -
cartofii dulci au 87 kcal la 100 g, cartofii albi au 75 kcal - cartofii dulci
au un continut scazut de grasime.

- Cartofii dulci sunt si o
sursa excelenta de beta-caroten si furnizeaza cantitati bune din vitaminele C
si E.

- Carnea slaba de porc are un
continut de grasime mai mic decat carnea de vita sau de miel. Este o sursa buna
de zinc si furnizeaza cantitati utile de fier.

Vote it up
143
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza