Ponturi la cumpararea si prepararea legumelor

Acum mai mult ca oricand este sezonul salatelor. Iata cateva sfaturi practice la alegerea si prepararea legumelor.
 

La piata

Ia cu tine o sacosa mare sau
un carucior pentru cumparaturi.

Mergi la cumparaturi la prima
ora a diminetii. Piata nu este atat de aglomerata si vei avea de unde alege.

Cerceteaza, inainte de a
cumpara. Plimba-te prin piata, pentru a vedea tot ce se ofera si pentru a
compara calitatea si preturile.

Stai de vorba cu vanzatorii. Multe
standuri sunt tinute chiar de producatori. Ei iti pot oferi idei, sfaturi si
uneori chiar retete.

Planifica-ti mesele in
functie de ce gasesti la piata. Aici se vand legume si fructe de sezon,
cultivate local, deci produse proaspete. Ca urmare, este preferabil sa cumperi
ceea ce este disponibil, nu sa pleci la cumparaturi cu o lista fixa de
cumparaturi.

In bucatarie

Toate legumele trebuie
curatate inainte de a fi consumate, mai ales cand sunt mancate cu tot cu coaja.
Unele, cum ar fi ciupercile, spanacul, cartofii, pastreaza mult pamant si
mizerie pe suprafata lor, necesitand o curatare mai atenta.


Legume verzi:
se
inmoaie intr-un vas cu apa rece, se agita frunzele de cateva ori, ca sa se
desprinda nisipul si malul. Se scot legumele din apa, apoi se lasa la scurs. Cele
provenite direct din ferma necesita mai multe spalari.


Ciuperci:
se sterg cu un servet de
hartie uscat sau se curata cu o perie moale. Evita folosirea apei la curatarea
ciupercilor, caci risca sa se imbibe cu lichid.


Radacinoase
precum
cartofii, cartofii dulci si morcovii: se freaca bine cu un burete vegetal
pentru a se indeparta murdaria. Se vor indeparta cu un cutit toate portiunile
moi, atinse de mucegai sau cele imbibate cu apa. Morcovii nu ar trebui sa
necesite decojirea decat daca sunt foarte murdari sau au coaja uscata.


Legume moi
precum
zucchini, rosiile, vinetele si ardeii grasi: se tin sub apa rece si se freaca
usor suprafata pentru indepartarea mizeriei si a substantelor chimice. Indiferent
cat de curate ar arata legumele, trebuie curatate temeinic. Nu puteti vedea
cati fertilizatori sau cata mizerie se afla pe suprafata legumelor, dar aceste
resturi exista.

Vote it up
132
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza