Pod peste ocean

CINE / CUM / ACUM / MARTIE
 

Opintindu-se cu vârful cariocii în peticul vernil de hârtie din fața ei, Emy, o adolescentă de numai 12 ani, cu obrajii plini de roșeață, se pierdu în gândurile ce o purtau către fetița din România. Ar vrea s-o facă mai fericită pe Elisabeta, o copilă ca ea aflată la mii de kilometri distanță, dar care a îndurat suferințe cât pentru o viață de om. A aflat că micuța s-a născut aproape oarbă, în frig și sărăcie, și a ajuns de câteva ori pe masa de operație în căutarea primei razei de lumină din viața ei. Emy nu e singura care încearcă să-și imagineze prin ce-a trecut Elisabeta. Kathy, Alexandre, Maud, Davish, Audrey, Tommy, Cassandra, Marilyne sau Mathilde, toți lucrează de ceva timp ca la o oră de lucru manual. Impresionați de povestea Elisabetei Abraham din România, născută cu grave deficiențe la ochi, elevii clasei a VI-a de la școala din mica localitate Saint-Edouard, din provincia canadiană Quebec, au decis să-i trimită fiecare câte o felicitare.

Elisabeta a venit pe lume în urmă cu zece ani, în satul Șoard, de lângă Sighișoara, fiind al patrulea copil dintr-o familie de rromi. Din nefericire, s-a născut cu o serie de afecțiuni la ochi. Mama ei, Elvira, o femeie de mică statură, n-a încetat însă niciodată să spere că fetița ei oarbă va vedea. Destinul a adus-o, în 2000, în atenția lui David McGuire, un britanic aflat în România pentru acțiuni caritabile. Acesta tocmai termina de împărțit pâine copiiilor rromi din sat. Cu copila în brațe, învelită într-o pătură amărâtă, Elvira s-a apropiat de David și l-a rugat numai să se roage pentru Elisabeta, sperând ca rugăciunile unui străin să fie semnul că încă cineva mai speră alături de ea.

Suferința Elisabetei, dar și sărăcia în care trăia familia ei, l-au determinat pe David să intervină. McGuire a devenit, cu timpul, tot mai atașat de fetiță. El a sprijinit-o pe Elisabeta să se opereze mai întâi în România, apoi în Canada, micuța recăpătându-și astfel parțial vederea.

Povestea salvării micuței Elisabeta de către David McGuire a fost publicată prima oară în 2002, în Das Beste, ediția germană a revistei Reader’s Digest. După opt ani, fetița din Șoard a primit un nou dar. Vara trecută, celebra cântăreață Céline Dion a invitat-o în Canada, alături de alți 11 copii din întreaga lume ale căror povești au apărut în diverse ediții ale revistei noastre, pentru a o cunoaște personal. Elisabeta s-a întors acasă cu aminitirea unei zile de neuitat, dar și cu brațele pline de cadouri. Așa au aflat copiii din Saint-Edouard de cazul Elisabetei.

„Bună, Elisabeta! Numele meu este Emy Dumouchel și locuiesc în Canada. Povestea ta m-a impresionat până la lacrimi…“, își începu adolescenta scrisoarea. Într-o lume mult prea ocupată de crize și probleme financiare, o mână de copii a reușit să construiască un pod al speranței peste ocean.

Vote it up
41
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza