Placinta pastorului

In aceasta versiune a uneia dintre cele mai vechi si cunoscute mancaruri de familie (Shepherd's Pie), umplutura din carne de miel este combinata cu multe vegetale si linte rosie.
 




Ingrediente:

1 lingura ulei de masline extra virgin, 450 g carne de miel tocata, 1 ceapa
mare tocata marunt, 3 morcovi tocati marunt, 3 tije de telina feliate subtire,
3 fire de praz feliate subtire, 1 lingura pasta de rosii, 1 lingurita sos
Worcestershire, 360 ml bulion de vita (vezi reteta de preparare mai jos),100 g
linte rosie, 3 linguri patrunjel tocat, fire de patrunjel pentru ornat; pentru
toppingul de cartofi si pastarnac: 500 g cartofi fainosi taiati bucatele, 500 g
pastarnac taiat bucatele, 75 ml lapte, 25 g unt, sare si piper.


Preparare:

Se incinge uleiul intr-o tigaie mare. Se adauga carnea tocata si se prajeste la
foc iute, amestecand continuu cu o lingura sau spatula de lemn pentru a-i
sparge cocoloasele, timp de 5 minute, sau pana se rumeneste putin. Se muta
carnea intr-o parte a tigaii si se adauga ceapa. Se face flacara mica si se
prajeste inca 10 minute, amestecand ocazional, pana când ceapa se rumeneste si
se inmoaie. Se adauga morcovii, telina si prazul si se amesteca bine, apoi se
adauga pasta de rosii, sosul Worcestershire, bulionul de carne si lintea. Se
mareste flacara si se da totul in clocot, amestecand frecvent. Se acopera
partial cu un capac, apoi se face iar flacara mica si se fierbe incet, timp de
20 de minute, amestecand ocazional. Cat timp se gateste mixtura de carne, se
incalzeste cuptorul la 200 de grade C si se prepara toppingul. Se pun bucatile
de cartofi si de pastarnac intr-o oala si se toarna apa clocotita peste ele,
cat sa fie acoperite de un strat de apa de 5 cm. Se da din nou apa in clocot,
apoi se micsoreaza flacara si se fierb 15-20 de minute, pana ce cartofii si
pastarnacul sunt fragezi. Se infierbanta laptele intr-o craticioara mica. Se
scurg cartofii si pastarnacul, apoi se readuc in oala. Se toarna laptele
fierbinte peste ei, apoi se sfarama pana se ob­ti­ne un piure omogen. Se bate
cu putin unt si se asezoneaza cu sare si piper, dupa gust. Se ia mixtura de
carne de pe foc, se adauga patrunjelul tocat, se asezoneaza si se amesteca
bine. Se pune apoi intr-un vas mare, termorezistent, de circa 2,5 litri
capacitate. Se acopera cu piureul de legume, intinzandu-l intr-un strat
uniform. Se coace la cuptor timp de 20 de minute, sau pana se rumeneste usor. Placinta
se serveste fierbinte, ornata cu fire de patrunjel.


Timp de
preparare:

45 de minute


Timp de
gatit:

20 de minute

Se obtin 4
portii.

Fiecare
portie contine 570 kcal; 37 g proteine; 20 g grasimi (din care 9 g grasimi
saturate); 64 g carbohidrati (din care 20 g zahar); 13 g fibre.

Avantaje:

- Morcovii furnizeaza vitamina A sub forma de
beta-caroten. Gatitul morcovilor usureaza sarcina organismului de a absorbi si
de a folosi beta-carotenul.

- Aceasta reteta bine echilibrata, continand carne
slaba, vegetale si boabe, ofera multe fibre solubile, mai ales provenind din
linte, dar si din pastarnac, morcovi si praz. Fibrele solubile tin sub control
nivelul din sange al colesterolului si al zaharului.

O idee:

- Se poate inlocui carnea de miel cu cea de caprioara
sau mistret. Se omite prazul si se adauga in schimb la mixtura de carne, dupa
ce a apucat sa fiarba 15 minute, 250 g de mazare proaspata sau congelata. In
topping, se inlocuieste pastarnacul cu telina.

Reteta
pentru bulion de vita, vitel sau miel


Ingrediente:

900 g oase cu carne bucati, 2 fire de cimbru proaspat, 2 fire de patrunjel, 1
foaie mare de dafin, 1 radacina de telina mai mica, 2 cepe tocate grosier, 2
tije de telina tocate grosier, 2 morcovi tocati grosier, 4 boabe de piper.


Timp de
preparare:

20 de minute, plus racire


Timp de
gatit:

5-6 ore

Se pun oasele intr-o oala mare si se adauga 2 litri de
apa, cat sa acopere oasele. Se da apa in clocot, spumand-o cu atentie. Se leaga
cimbrul, patrunjelul, foaia de dafin si telina tocata in tr-un bouquet garni si
se adauga, impreuna cu cepele, morcovii, radacina de telina si boabele de
piper. Se acopera oala si se fierbe timp de 5-6 ore. Se scurge supa printr-o
sita intr-un vas, aruncand oasele si legumele. Se lasa sa se raceasca, apoi se
pune la frigider pana ce grasimea se ridica la suprafata ei si se solidifica. Inainte
de a folosi supa, se ridica grasimea de la suprafata ei si se arunca. Dupa ce
se raceste si se ia grasimea, se poate fierbe pentru a reduce cantitatea si a
concentra gustul, apoi se raceste si se congeleaza intr-o forma pentru cuburi
de gheata. Acestea pot fi
  folosite
individual - se adauga, congelate, in lichidul fierbinte din supe, caserole si
tocane. Se vor topi aproape instantaneu.

Vote it up
149
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza