Placinta cu rinichi

Se serveste cu o cantitate generoasa de legume, cum ar fi morcovi si mazare, plus cativa cartofi pentru a ridica continutul de carbohidrati cu amidon.
 


Ingrediente:

4 linguri de ulei de masline extra virgin, 350 g pulpa de vita curatata de
grasime si taiata bucati de 4 cm, 2 rinichi de miel curatati si taiati
cubulete, 250 g salote taiate in jumatate, 2 catei de usturoi zdrobiti, 2
lingurite frunze proaspete de cimbru, 1 frunza de dafin, 1 lingura sos
Worcestershire, 150 ml supa de vita, preferabil preparata in casa, 150 ml bere
neagra, 250 g ciupercute taiate in jumatate, 3 morcovi taiati bucatele, 250 g
cartofi noi, curatati de coaja si taiati bucati de 2,5 cm, 8 foi mari de
placinta, circa 36 x 18 cm fiecare, decongelate daca e cazul, sare si piper.

 


Preparare:

Se incing 2 linguri de ulei intr-o tigaie mare, se adauga carnea si se prajeste
2-3 minute, intorcand-o astfel ca toate bucatile sa se rumeneasca uniform. Se
scoate apoi cu o spumiera si se pune deoparte. Se adauga rinichii in tigaie si
se rumenesc 1-2 minute, apoi se scot si ei cu spumiera. Se prajesc salotele 1
minut, apoi se readuc carnea si rinichii in tigaie, impreuna cu usturoiul,
cimbrul, foaia de dafin, sosul Worcestershire, bulionul de carne si berea. Se
amesteca bine si se da in clocot. Se micsoreaza flacara, se acopera si se
fierbe incet timp de 1 ora. Se adauga apoi ciupercutele, morcovii si cartofii
si se amesteca bine. Se acopera din nou si se fierbe totul inca 30 de minute. Se
incalzeste cuptorul la 190 de grade Celsius. Se ia mixtura de carne, rinichi si
legume si se imparte, folosind o spumiera, in 4 vase pentru placinta, de 360 ml
fiecare. Se arunca foaia de dafin. Ingredientele au produs mult lichid, asa ca
acesta se fierbe inca 5 minute, sau pana cand se evapora si ramane o cantitate
de circa 450 ml. Se asezoneaza lichidul dupa gust si se toarna peste carne; se
lasa sa se raceasca putin. Se unge o foaie de aluat cu putin ulei. Se asaza o
alta foaie deasupra si se unge si aceasta cu putin ulei. Se fixeaza cele doua
foi ca sa se aseze fix, ca un acoperis, deasupra vaselor in care este mixtura
de carne, rinichi si legume, iar marginile lor se indeparteaza cu foarfeca de
bucatarie. Se repeta operatia cu celelalte 3 vase. Se coc placintele la cuptor,
timp de 20 de minute, pana ce aluatul devine auriu si rumenit, iar umplutura
este fierbinte.


Timp de
preparare:

1 ora si 50 de minute


Timp de
gatit:

20 de minute

Se obtin 4 portii.

Fiecare
portie contine 405 kcal; 29 g proteine; 16 g grasimi (din care 3 g grasimi
saturate); 35 g carbohidrati (din care 9 g zahar); 4 g fibre.

Avantaje:

- Aluatul pufos este folosit in mod traditional la
prepararea placintei cu rinichi, dar acesta este saturat de grasimi. Aluatul
folosit aici are un continut foarte mic de grasimi, iar textura sa usoara
completeaza gustul robust al carnii si al rinichilor. Acest aluat se unge cu
ulei in loc de unt, pentru a micsora si mai mult continutul de grasimi
saturate.

Cateva idei:

- Adauga o fasie de coaja de portocala impreuna cu
usturoiul si verdeturile, la pasul 2. Scoateti coaja de portocala la inceputul
pasului 3 si adaugati 150 g de napi taiati bucatele, 2 tije de telina tocate si
125 g cartofi impreuna cu ciupercutele.

- In loc de rinichi, adauga la umplutura placintei,
inainte de a o acoperi cu aluat, 1 cutie de stridii afumate, circa 85 g, bine
scurse.

Vote it up
167
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza