Pestele si uleiul de masline previn aparitia Alzheimerului

La cercetare au participat 1.875 de persoane.
 




Dieta mediteraneeana, bogata in
peste, ulei de masline si legume, poate preveni agravarea problemelor legate de
memorie si aparitia maladiei Alzheimer, sustin cercetatorii de la Universitatea
Columbia din New York. Oamenii de stiinta au descoperit ca pacientii care au
deja probleme cu memoria, un posibil simptom al bolii, au sanse mai mari de a
nu fi pana la urma diagnosticati cu maladia Alzheimer, daca adopta o dieta
bogata in peste, ulei de masline si legume. In acelasi timp, persoanele care au
adoptat aceasta dieta au suferit mai putin din cauza problemelor de memorie, pe
parcursul celor cinci ani in care a fost realizat studiul.

La cercetare au participat 1.393 de
voluntari care nu aveau probleme de memorie si 482 de pacienti diagnosticati cu
o degradare cognitiva usoara (probleme de memorie usoare, n.r.). Alimentatia
fiecaruia a fost evaluata in functie de gradul de respectare a regulilor dietei
tipic mediteraneene, care include peste, legume, fructe si cereale, in
cantitati mari, si lactate, carne si grasimi saturate, in cantitati mici, dar
si putin alcool. Aceste alimente, spun cercetatorii americani, contribuie la
reglarea nivelului de colesterol si de zahar din sange si chiar la reducerea
inflamatiilor din organism, impiedicand astfel degradarea capacitatii
cognitive.


Astfel, dupa ce au adoptat o dieta
mediteraneeana, cei care nu aveau probleme de memorie si-au redus cu 28% riscul
de a suferi de degradare cognitiva usoara, in timp ce persoanele care fusesera
deja diagnosticate cu aceasta afectiune si-au redus cu 48% probabilitatea de a
dezvolta dementa.

Cercetatorii spun ca dieta are un rol important in prevenirea
Alzheimerului.



Sursa:
Gandul


Vote it up
190
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza