Peste-spada "innegrit" cu salsa de ananas

O reteta exotica: gustul pestelui condimentat si prajit la gratar va fi pus in evidenta de sosul dulce de fructe.

 

<p>Timp preparare: 20 de minute
La foc: 15 minute
Se obtin 4 portii

O portie contine:
Calorii 276
Glucide 21 g
Proteine 24 g
Grasimi 11 g (grasimi saturate 2 g)

Ingrediente
1 lingurita praf de chilli
1 lingura usturoi granulat
1 lingura pudra sau granule de ceapa
1 lingurita oregano uscat
2 linguri boia
Sare si piper negru
1 lingurita cimbru uscat
Un praf de piper alb
1 1/2 linguri ulei de floarea-soarelui, plus ulei pentru uns
4 felii de peste-spada, cam 125 g fiecare
Pentru salsa:
100 ml sake sau sherry sec
1 lingura otet de orez
1 ardei iute verde
1 lingura zahar muscovado (nerafinat, cu continut mare de melasa)
10-12 stigme de sofran
450 g ananas proaspat
Ornare: cateva frunze de busuioc proaspat

Preparare
1. Pentru pregatirea salsei, se toarna sake-ul sau sherry-ul impreuna cu otetul intr-o cratita de inox. Se despica ardeiul iute in jumatate, pentru ca acesta sa-si poata elibera aroma; se asaza in cratita impreuna cu sofranul si zaharul. Se pune cratita pe foc mic.
2. Ananasul se curata de coaja si de cotor, apoi se taie in cuburi cam de 2 cm. De indata ce siropul incepe sa fiarba, se adauga ananasul si se lasa sa dea intr-un clocot. Se da apoi cratita de pe foc si se lasa anansul sa se inmoaie.
3. Se amesteca praful de chilli, usturoiul granulat, pudra sau granulele de ceapa, oregano, boiaua si cimbrul uscat. Se asezoneaza cu piper alb si negru, precum si cu un praf de sare in cazul in care s-a folosit pudra de ceapa, iar in final se adauga 1 1/2 linguri de ulei pentru a se face o pasta.
4. Se indeparteaza bine pielea de pe peste si se da prin pasta condimentata. Se pune salsa la foc mic sa se incalzeasca.
5. Se unge cu putin ulei o tigaie pentru gratar sau una cu fundul gros si se incinge la foc puternic. Pestele se pune pe plita incinsa si se prajeste 8-10 minute, intorcandu-se la jumatatea timpului. In timp ce se prajeste, pestele va sfarai si va face foarte mult fum - aceasta face parte din procesul de "innegrire".

Sugestie pentru servit: orez cu sofran si salata verde.</p>

Vote it up
300
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza