Permis si interzis in sindromul de colon iritabil

Una din trei persoane sufera de sindrom de colon iritabil (SCI). Daca ai dureri de stomac si te balonezi la anumite alimente exista o probabilitate mare sa ai aceasta afectiune.
 



Schimbarea modului de alimentatie este primul
lucru pe care trebuie sa-l faci imediat ce medicul ti-a pus diagnosticul de
sindrom de colon iritabil.



Astfel, este recomandat sa tii un jurnal
alimentar, in care sa notezi la fiecare 24 de ore tot ceea ce mananci. In acest
fel, vei putea identifica mai usor alimentele care iti produc tulburari de
digestie.



In general, pacientii diagnosticati cu aceasta
afectiune au intoleranta doar la anumite alimente. Exista insa si alimente care
sunt permise tuturor bolnavilor de sindrom de colon iritabil.



Migdalele combat balonarea


Migdalele trebuie consumate de cel putin trei
ori pe saptamana, deoarece combat acumularea de gaze. Aceste fructe contin
vitamina E, minerale si acizi grasi omega 3. In plus, studiile recente au scos
la iveala faptul ca migdalele au proprietati probiotice. Mai exact, ele ajuta
la cresterea nivelului de bacterii "bune" din tubul digestiv in detrimentul
celor "rele". In general, bacteriile "rele" favorizeaza aparitia tulburarilor
digestive


.


Dulciurile si prajelile, excluse din
dieta



Persoanele diagnosticate cu SCI trebuie sa evite
grasimile animale si zaharurile rafinate. Acestea stimuleaza activitatea
bacteriana din organism si, implicit, intensifica simptomele. De asemenea,
trebuie evitate mezelurile, afumaturile si mancarurile foarte condimentate.



La capitolul bauturi, trebuie taiate de pe lista
cele carbogazoase (baloneaza instant), alcoolul, cafeaua si ceaiul negru sau
verde. In plus, o serie de legume, precum varza, mazarea si broccoli trebuie
consumate doar o data pe luna, deoarece produc gaze. Totodata, sunt interzise
prajelile. In schimb, poti pregati alimentele pe gratar, in cuptor sau la oala
cu abur.




Morcovii calmeaza stomacul


Legumele trebuie consumate de cinci ori pe
saptamana. Dintre acestea, morcovii sunt un adevarat medicament pentru stomac
si pot fi consumati cruzi sau in combinatie cu alte vegetale. Legumele mai pot
fi servite alaturi de carne slaba de vita, pui ori peste. Laptele este permis
in alimentatia bolnavului, insa trebuie evitat de persoanele cu intoleranta la
lactoza, deoarece baloneaza. De asemenea, painea trebuie consumata doar in
varianta integrala.




Sfaturi pentru o digestie usoara


- Mananca pe indelete si mesteca bine
alimentele.




- Evita mancarurile prea calde sau prea reci,
deoarece iti pot irita colonul.




- Mergi la culcare doar dupa ce au trecut doua
ore de la ultima masa.




- Nu mesteca guma, pentru a evita patrunderea
aerului in stomac.




- Bea cat mai multe lichide, pentru a elimina
toxinele din organism.




- Relaxeaza-te, deoarece stresul este considerat
unul dintre factorii care favorizeaza si intretin simptomele SCI.




- Fa sport de cel putin trei ori pe saptamana.




- Fii atent la substantele ascunse din alimente
(aditivi si coloranti alimentari), deoarece contribuie la inflamarea intestinului.

- Renunta la fumat.




- Nu te supraalimenta, deoarece presezi excesiv
colonul.


Bine
de stiut


SCI poate fi
asociat fie cu constipatie, fie cu diaree. Exista si persoane care au
alternativ cele doua tulburari.


Dizolva
o lingurita de bicarbonat de sodiu intr-o cana cu apa, pentru  a ameliora
iritatia stomacului.




Specialistul nostru




Livia
Nena




biolog nutritionist


Bio Nutriliv

Persoanele care sufera de sindrom de colon
iritabil trebuie sa stie ca aceasta problema se poate insera pe un fond labil
determinat de sistemul neurovegetativ. In acest caz, tratamentele naturale,
precum homeopatia, acupunctura si nutriterapia, sunt cele mai indicate. Sunt
interzise alimentele iritante, bauturile acidulate, citricele si fructele
foarte dulci, care fermenteaza. Ca suplimente cu principii bioactive se
recomanda: carotenoizi, acizi grasi omega 3, calciu si produse probiotice de
tip acidofilus si bifidus.



Sursa:
Adevarul

Vote it up
264
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza