Pe urmele gripei porcine

Întâmplări surprinzătoare și lecții de supraviețuire din culisele luptei cu virusul care face înconjurul lumii
 

„Ceva se îndreaptă spre noi și nu știm ce este“,
declară medicul Bruce Gellin.

Dr. Gellin, directorul programului guvernamental de vaccinare, se confruntă cu cea mai mare provocare din carieră: coordonarea celui mai vast program de vaccinare împotriva unei amenințări a cărei anvergură este încă neclară, folosind un vaccin care tocmai a fost creat și ale cărui efecte secundare nu au fost încă deslușite.

Dr. Gellin, un specialist în boli infecțioase cărunt, dă însă dovadă de o atitudine îndrăzneață. „Niciodată nu se plânge. Mai degrabă spune despre ceva că va fi interesant“, spune soția lui, Sharon, asistentă medicală.

Gripa porcină a apărut brusc în conștiința publică primăvara trecută și de atunci puține au fost momentele în care acest subiect nu a fost titlul principal în mass-media din aproape întreaga lume. În acest timp, în spatele scenei, o vastă echipă de medici și oameni de știință a lucrat fără încetare, ignorând probleme normale cum ar fi nevoia de somn sau, în unele cazuri, chiar dezastrele din viața personală. Au obținut rezultate excelente: la doar câteva luni de la depistarea, în luna aprilie, a unui nou virus care se răspândea cu repeziciune, cercetătorii au clasificat toate genele acestuia. Experții în sănătate publică și factorii de decizie politică au hotărât că trebuia creat un vaccin care să fie distribuit populației. Companiile farmaceutice au început să producă zeci de milioane de doze și să le testeze pe voluntari. Toate acestea s-au făcut fără a se ști clar ce ar urma să se întâmple.

„Nu am avut un glob de cristal. Chiar dacă știi că există necunoscute, tot trebuie să iei o decizie“, spune dr. Gellin. Timp de luni întregi, telefonul Black-Berry nu a fost deloc închis, fiind asaltat de apeluri și mesaje de la colegii din Australia, Europa și din statul american Atlanta, unde se află sediile centrale ale Centrelor de Control și Prevenție a Bolilor. Toți se luptă cu aceleași temeri:

  • Va ajunge vaccinul la timp? Dezvoltat pe ouă de găină fertilizate, ca orice alt vaccin antigripal, producția de doze ale acestui tip de vaccin este cu o treime mai mică decât în cazul celorlalte. Agenția Europeană a Medicamentului a autorizat vaccinul PandemrixTM pentru a fi folosit în prevenirea gripei pandemice, inclusiv la copii și sugari, în toate cele 27 de țări europene, din 30 septembrie. România a renunțat însă la cele 500.000 de doze comandate special pentru copiii între șase luni și șase ani, deoarece compania producătoare nu a dorit să aducă anumite modificări la contract. Aceste doze au fost direcționate către alte țări, deoarece există o listă de așteptare pentru acest vaccin. România se va baza acum numai pe ceea ce produce Institutul Cantacuzino, dar cu vaccinul autohton nu pot fi imunizați decât adulții și copiii de peste 6 ani. Imunizarea acestora din urmă era preconizat să înceapă la începutul acestei luni.
  • Dacă aveau să pregătească vaccinul, oare populația avea să-l accepte? Gripa porcină a tras semnalul de alarmă în aprilie, din cauză că era vorba despre un virus complet necunoscut și pentru că lovise atât de puternic Mexicul, încât capitala acestuia a fost închisă. Cu toate acestea, în prezent mulți americani și europeni consideră că virusul este slab și au suspiciuni în privința vaccinului, în special al celui recomandat pentru copii și femei însărcinate. Având în vedere că 20% din toate femeile însărcinate pierd sarcina din diverse motive, este clar că unele femei vor suferi avorturi spontane și după administrarea vaccinului, chiar dacă nu din această cauză. Vor crede oamenii că această problemă și altele sunt provocate de vaccin?

Startul cursei

Debutul pandemiei a fost destul de inofensiv. În aprilie, Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor (CDC) a fost informat de cercetătorii militari că un copil din San Diego a fost infectat cu un virus necunoscut. O probă virală a fost trimisă mai multor laboratoare ale CDC, care au descoperit că era vorba de gripa porcină. „Nu i-am acordat foarte multă importanță la început“, își amintește Nancy Cox, doctor și șef al secției de gripă din cadrul CDC. Era normal să ni se raporteze ocazional cazuri de gripă porcină la oameni. Numai că, aproape fără excepție, înainte era vorba de oameni care trăiau în incinta fermelor de porci sau care fuseseră, de exemplu, la târguri de animale. Băiatul nu se găsise în aceste situații.

Aproape simultan, cercetătorii mi-litari au mai descoperit o infecție la o fetiță de nouă ani din Brawley, California, în apropiere de granița cu Mexicul. Nici ea nu ajunsese în preajma porcilor.

În momentul când au fost identificate cazurile din California, o epidemie misterioasă a izbucnit în orașul Mexico City. „De obicei, veneau 35-50 de pacienți cu simptome respiratorii pe zi. Apoi am avut 200 într-o singură zi“, declară Javier Romo-Garcia, medic la Institutul Național de Boli Respiratorii din sudul orașului. Legătura dintre cele două evenimente s-a făcut în noaptea de 23 aprilie. Reprezentanții autorităților de sănătate din Mexic au trimis probele virale ale pacienților către CDC. Dr. Cox le-a telefonat medicilor din Mexico City. Nancy citea rezultatele pe măsură ce probele erau analizate de aparatele din laborator. Și-a dat seama că erau identice cu cele pe care le văzuse mai devreme: virusul care ucisese pacienți în Mexic era identic cu cel prelevat de la copiii infectați din California. Un virus nou și letal era în libertate. „Iisuse, Iisuse!“, șopti un cercetător când auzi vestea.

Nu a fost singurul șoc din noaptea aceea. „Nici n-am terminat bine conversația, că telefonul mi-a sunat din nou“, povestește dr. Cox. „Era fiica mea. Un trăsnet ne lovise casa“. Dr. Cox s-a grăbit să ajungă acasă, dar nu putea face nimic.

A doua zi de dimineață, îmbrăcată în haine care miroseau a fum, Nancy era deja la teleconferință. „A fost bulversant, dar am reușit să-mi pun în mișcare acea parte a minții care m-a ajutat să mă concentrez pe ceea ce amenința să se transforme într-o pandemie“.

Strategia de apărare

Autoritățile de sănătate publică s-au pregătit ani de zile pentru acest moment. Epidemia SARS din anul 2003 a atras atenția oficialităților asupra faptului că răspândirea rapidă a bolii ar putea provoca haos economic și ar putea afecta viața oamenilor. Gripa spaniolă din 1918-1919 este considerată drept cea mai devastatoare pandemie din istorie și a ucis aproximativ 50 de milioane de oameni din întreaga lume. În consecință, echipa condusă de dr. Cox și alte cadre medicale din sistemul de sănătate publică au adunat medicamente antivirale și au trimis în teritoriu echipamente speciale de detecție ultrarapidă. S-au făcut planuri pentru diverse scenarii posibile. Totul devenise acum real.

În curând, a devenit evident că gripa porcină nu era mai periculoasă decât cea sezonieră tipică. Totuși, nimeni nu poate garanta că riscurile au fost evitate și nimeni nu anulează campania de vaccinare masivă. De ce? Pentru că oamenii de știință știu că ar fi prostesc să încerce să anticipeze evoluția unei pandemii de gripă. De fapt, cercetătorii au o vorbă: „Dacă ai apucat să vezi o pandemie, nu mai vrei să vezi alta“.

Cel mai negru scenariu implică nu doar gripa porcină, ci și gripa aviară H5N1, care bântuie în Asia din 1997 încoace și este fatală în aproape două treimi din cazuri. Răspândirea gripei aviare a fost limitată de dificultatea transmiterii virusului respectiv de la om la om. Dar un animal infectat simultan cu gripă porcină și gripă aviară ar putea deveni un adevărat incubator viu de dezvoltare a unui nou virus mutant; cele două virusuri – cel „aviar“ și cel „porcin“ – ar putea face schimb de gene și s-ar transforma într-un super-virus la fel de letal ca cel al gripei aviare și la fel de ușor transmisibil ca cel al gripei porcine. Din fericire, aceasta este totuși puțin probabil. Numai că virusul gripal nu are nevoie să facă schimb de gene pentru a deveni mai periculos. Virusul responsabil de pandemia din 1918 a provocat doar boli ușoare la început, dar apoi a evoluat sub alte forme, care i-au permis să ucidă rapid oameni sănătoși.

Luând în considerare toate aceste lucruri, guvernul american s-a angajat să suporte nota de plată pentru aproape două miliarde de vaccinuri. Este o investiție enormă, dar singurele alternative ar fi lipsa oricărei acțiuni și speranța că situația se va îmbunătăți. Pregătirile logistice complexe vor avea rolul de a pregăti eforturile viitoare și sunt un lucru bun, pentru că experții susțin că, într-o zi, ne vom confrunta cu un virus cu adevărat distrugător. Și când se va întâmpla acest lucru, ne vom bucura că am dezvoltat un vaccin să ne apere.

Vote it up
32
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza