Pari mai tanar,traiesti mai mult

Un cromozom din structura ADN-ului cu o lungime mai scurta inseamna un proces mai rapid de imbatranire
 

<p>Cercetatorii danezi sustin ca structura ADN-ului este "vinovata" de felul in care aratam. Sunt cunoscute cazurile unor persoane care reusesc, fara prea mare efort, sa-si ascunda adevarata varsta pe care o au. Fiecare dintre noi am vazut persoane carora nu le dadeam mai mult de 20 de ani, desi ele aveau, in realitate, 30 de ani sau chiar mai mult. Daca varful bisturiului nu a ajuns pe chipul acestora, atunci secretul lor consta in structura ADN-ului, spun specialistii danezi. Astfel, cercetatorii de la Universitatea din Southern au ajuns la concluzia ca persoanele cu trasaturi tineresti traiesc in general mai mult timp decat persoanele care arata mai batrane decat varsta lor reala.

Pentru a ajunge la aceasta concluzie, oamenii de stiinta au studiat 387 de perechi de gemeni, care aveau 70, 80 sau 90 de ani in momentul in care au fost realizate fotografiile. Specialistii le-au cerut infirmierelor, medicilor si voluntarilor sa ghiceasca varsta gemenilor privind fotografiile cu fetele acestora. Voluntarii care aratau mai tineri au trait mai mult decat fratii lor care aratau mai batrani decat varsta lor reala.

In acelasi timp, expertii au gasit si o posibila explicatie biologica pentru aceste rezultate. Anumite zone din structura ADN-ului, denumite telomeri, care indica abilitatea celulei de a se replica, sunt si ele asociate cu felul in care arata o persoana. Un telomer cu o lungime mai scurta inseamna un proces mai rapid de imbatranire si este asociat cu numeroase maladii. In acest studiu, voluntarii care aratau mai tineri decat varsta reala aveau telomeri mai lungi in structura propriului ADN. In opinia cercetatorilor danezi, dupa sapte ani de monitorizare, cu cat era mai mare diferenta dintre varstele percepute intre gemeni, cu atat era mai mare riscul ca fratele care arata mai batran sa moara primul.

Pielea se "reface" foarte bine in timpul somnului

Dana Sota, consultant in frumusete, pare de 30 de ani, desi, in buletin, are 45 de ani. Spune ca secretul ei sta in echilibru. "Este adevarat ca structura ADN-ului joaca un rol important in forma noastra fizica, dar la fel de mult conteaza si modul in care noi ne ingrijim. Intr-adevar, eu am noroc de un ADN bun, dar fac totul cu moderatie si echilibru", spune Dana Sota. Consultantul in frumusete ne-a marturisit ca utilizeaza creme de protectie solara de 10-15 ani. "Indiferent de anotimp, eu folosesc crema de fata cu factor de protectie", completeaza Dana Sota. Specialista in frumusete considera somnul un adevarat prieten al pielii. "Mi-am facut un program in asa fel incat sa reusesc sa dorm 8-9 ore pe noapte. Somnul este foarte important, pentru ca pielea se reface foarte bine in acest timp si este si mai odihnita", explica Sota.

O mare importanta o acorda alimentatiei si sportului. Sota ne-a marturisit ca are cu doar doua kilograme in plus fata de greutatea pe care o avea la 18 ani si asta se datoreaza faptului ca reuseste sa manance echilibrat si sa faca miscare. "Merg la sala de trei ori pe saptamana, unde fac exercitii cardio si fitness", conchide Dana Sota.</p>

Vote it up
303
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza