Panică pe autostradă

Dan a ajuns celebru în Statele Unite după ce a salvat niște femei care au căzut de pe un pod
 

Pe Autostrada 36, din statul american Kansas, plouă teribil. Mașinile circulă cu dificultate, din cauza vizibilității scăzute. Puternicele rafale de apă fac aproape inutile ștergătoarele parbrizelor.

– Uite-i și pe ăștia!, exclamă Dan Florin Peteanu, un tânăr de 27 de ani, aflat la volanul mașinii sale, la vederea unui autoturism care trece pe lângă ei cu viteza de aproape 120 kilometri pe oră.

Lângă el se află colegul său, Alin Costea. Cei doi români stabiliți în Statele Unite se întorceau acasă, în Kansas City, după un drum în Missouri. Plecat de șapte ani din România printr-un program studențesc, Dan Peteanu, de loc din Cluj, a decis să rămână aici, în speranța că-și va încropi o viață mai bună. Și-a deschis propria afacere, o firmă de montaj parchet, iar lucrurile au început să se închege pentru el. Acum avea și câțiva angajați, printre care și Alin.

Nici nu a apucat să-și termine ideea, că Dan a și observat că mașina vitezomanilor, care tocmai trecea printr-o baltă în dreptul unui pod din apropierea localității Chillicothe, a început să acvaplaneze. După câțiva metri de alunecare, autoturismul s-a lovit de capul podului și a plonjat spectaculos în apă. Celor doi tineri nu le venea să creadă ce se întâmplase într-o fracțiune de secundă!

Dan apăsă viguros frâna și, împreună cu Alin, sări din mașină, alergând spre râpa unde dispăruse mașina. Aceasta ajunsese în apă. În interior erau patru persoane: două femei, o puștoaică de șapte ani și o fetiță de numai patru luni. Femeile țipau, cerând ajutor. Înăuntru, începuse deja să năvălească apa. Au reușit să deschidă ușile. Elsa Blackwell, femeia de la volan și mama celor două fetițe, le-a arătat disperată scăunelul în care era prins cu centura bebelușul.

– Copilul meu! Copilul meu…, striga înlăcrimată femeia, disperată că apa urma să ajungă în curând la bebelușul ei.

În timp ce Dan se lupta să desfacă scaunul din sistemul de prindere, Alin le-a scos, pe rând, pe femei și pe cealaltă fetiță. Erau în stare de șoc. Între timp, sosi și „cavaleria grea“ – poliția și salvarea –, alertată de ceilalți participanți la trafic care văzuseră ce s-a întâmplat. Uzi din cap până în picioare, cei doi tineri au fost întrebați de poliție dacă fuseseră în mașina care tocmai plonjase în apă.

– Slavă Domnului că băieții ăștia au fost aici!, au exclamat femeile în cor.

Vestea s-a răspândit rapid. Când Dan a ajuns acasă, echipele de televiziune erau deja pe peluza lui, titrând pe burtierele de pe micul ecran: „Dan Florin Peteanu, bunul samaritean“. Deși nu-i place să epateze, tânărul a fost nevoit să dea zeci de interviuri, atât pentru presa din Statele Unite, cât și pentru cea din România, ajungând pe prima pagină a ziarelor. În toate interviurile, Dan l-a menționat și pe Alin, colegul său, care a fost alături de el, dar care n-a vrut să apară în prim-planul știrilor. Cei doi au fost invitați ulterior acasă la familia Blackwell, unde rudele celor patru i-au îmbrățișat înlăcrimate.

„Nu ne considerăm eroi. Cred că oricine ar fi făcut la fel“, mărturisește acum Dan Peteanu, la șase luni de la eveniment. „Întâmplarea mi-a dat un nou suflu în viață. Când am luat fetița de patru luni și m-am uitat la ea, mi-a zâmbit… Nu pot descrie ceea ce am simțit. Știi vorba aceea că ți se umple inima de fericire? A mea a fost plină.“

Vote it up
85
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza