PATRU FELURI DE A PRIVI micul dejun

 

1 CA UN RITUAL DE ÎNGRĂŞARE

Luptătorii de sumo spun că îşi datorează dimensiunile mâncării chanko-nabe, o fiertură din legume, tăiţei, bucăţi de carne roşie, de peşte şi fructe de mare, pe care o consumă ca mic dejun după antrenamentul zilnic. Deşi este clar că ajută la creşterea în dimensiuni a acestor sportivi de peste 130 de kilograme, mâncarea, ce se găseşte în multe restaurante japoneze, nu conţine nimic suspect. Protocolul cere ca juniorii să gătească pentru campioni, care au întâietate la servire. Se spune că un luptător a consumat odată 65 de boluri (13 kilograme de carne de vită) la o singură masă. Noroc că următoarea activitate din program este un pui de somn!

2 COCKTAIL DE VITAMINE

Dacă vrei să renunţi la cafeaua şi brioşa cu multe calorii pe care ţi le cumperi în drum spre serviciu, poate că o ştire de nutriţie te va convinge. Studii recente arată că un mic dejun sănătos îmbunătăţeşte şi memoria, nu doar dimensiunea taliei. Care e micul dejun perfect? „Un suc doldora de nutrienţi“, spune nutriţionistul Oz Garcia. În nectarul de fructe pe care şi-l prepară în blender, el pune şi seminţe de in (conţin acizi graşi omega-3), concentrat de rodii (conţine de trei ori mai mulţi antioxidanţi decât vinul roşu), unt de alune, extract de ceai verde, afine, germeni de grâu, usturoi şi iaurt probiotic.

3 REVOLUŢIE COMERCIALĂ

Cerealele constituie acum o afacere de 9 miliarde de dolari. Când John Harvey Kellogg şi-a lansat firma în SUA, exista doar un club select de fani. La finele deceniului 1890, Kellogg, împreună cu alţi membri ai comunităţii Adventiştilor de Ziua a Şaptea, a prăjit prima tranşă de fulgi de porumb în laboratorul lui din Battle Creek, Michigan, etichetându-i drept remediu pentru constipaţie. Ascensiunea micului-dejun-la-cutie a avut loc în 1949, după ce preşedintele companiei Kellogg’s a călătorit în acelaşi compartiment de tren cu legendarul publicitar Leo Burnett. Ulterior, ei şi-au unit forţele pentru a le vinde cereale direct copiilor. Pachetele colorate jucau un rol important. Celebrul grafician american Norman Rockwell l-a conceput pe cel din imaginea de mai sus, care a ajuns la raft în anul 1955.

4 STIMULENT PENTRU ÎNVĂŢĂTURĂ

Cercetările arată că, atunci când copiii americani iau micul dejun, rezultatele lor la învăţătură se îmbunătăţesc. În ţările din Lumea a Treia, masa de dimineaţă are un rol şi mai important. În zonele rurale din Cambodgia, dacă la şcoală se serveşte la prima oră şi câte un castron de orez cu linte, copiii vin chiar şi de la kilometri distanţă. Această practică a Programului Alimentar Mondial (WFP) a fost însă suspendată timp de o lună şi jumătate în primăvara anului trecut, când preţul orezului a crescut mult. Când copiilor din regiune nu li s-a mai pus la dispoziţie masa gratuită, o treime dintre ei nu au mai venit la şcoală. Directorul respectivului program al WFP, Thomas Keusters, a explicat de ce rămân copiii acasă în aceste cazuri: pentru a căuta broaşte şi crabi, deoarece nu au ce mânca în zilele respective.

Vote it up
8
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza