PATRU FELURI DE A PRIVI UN PANTOF

 

1 CA SEMN DISTINCTIV AL UNEI CLASE SOCIALE

Aceşti pantofi erau la fel de celebri în secolul al XVIII-lea ca pantofii Manolo Blahnik de azi. Pe atunci, nu numai femeile purtau tocuri. Regele francez Ludovic al XIV-lea era îndrăgostit de acest model, care îi poartă numele. În Europa, pantofii desemnau mai degrabă statutul social decât sexul purtătorului. Elizabeth Semmelhack, curator la Muzeul Bata al Pantofilor din Toronto, Canada, explică: „Arătai că nu erai nevoit să mergi pe jos, să munceşti la câmp sau să stai în picioare toată ziua“. Bărbaţii au început să renunţe la tocuri prin 1730. Femeile le-au urmat exemplul pentru un timp după Revoluţia Franceză.

2 CA SINGURA CALE DE SCĂPARE DIN OZ

Cel puţin patru perechi de pantofiori rubinii au dispărut de pe platoul de filmare a producţiei Vrăjitorul din Oz,
printre care şi aceasta, care este în prezent expusă la Muzeul Naţional de Istorie Americană Smithsonian. Îmbrăcaţi în paiete şi cristale, pantofiorii zburători erau de fapt nişte balerini, iar în povestea iniţială erau argintii. La momentul filmărilor, în 1939, studioul a ales culoarea roşie pentru a demonstra performanţele noului sistem Technicolor de redare a culorii în film. De când au fost donaţi de un anonim în 1979, pantofiorii purpurii se numără printre cele mai importante atracţii ale muzeului – şi cu atât mai mult anul acesta, când se împlinesc 70 de ani de la turnarea filmului.

3 CA MODEL DE AFACERE

Lui Blake Mycoskie i-a venit ideea pantofilor Toms Shoes în 2006, când călătorea prin Argentina: cu fiecare pereche vândută, să-i oferi unui copil nevoiaş o pereche gratis. „Am văzut mulţi copii care nu purtau pantofi şi aveau zgârieturi urâte pe picioare“, îşi aminteşte el. Mycoskie a lansat o colecţie de espadrile colorate, create după modelul tradiţionalelor alpargata,
purtate de ţăranii locali. Într-un an, conceptul a prins aripi (cucerind vedete ca Renée Zellweger), iar Mycoskie a organizat prima sa „expediţie de încălţare“ în Argentina rurală, unde a donat 10.000 de perechi. De atunci, a mai donat 100.000 de perechi pe patru continente. „E de nedescris bucuria copiilor. Râd şi plâng şi fug de colo-colo, jucând fotbal“, povesteşte Mycoskie.

4 CA UN PAS URIAŞ PENTRU OMENIRE

În timp ce astronauţii se pregătesc pentru vizita pe Lună programată de NASA în 2020, şi ghetele lor sunt revizuite. Partea esenţială a acestui prototip care costă 30.000 de dolari este căptuşeala galbenă din uretan, care rezistă la temperaturile de -212°C de pe Lună. Proiectanţii spun că materialul este şi mai flexibil. În prezent, e testat într-un crater de meteorit din Arizona. Mersul prin cenuşă vulcanică şi nisipul deşertului este cea mai bună metodă de a simula mersul pe Lună, comparat de proiectantul David Graziosi cu „mersul printr-un strat de pudră de talc de 30 de centimetri grosime“.

Vote it up
5
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza