PATRU FELURI DE A PRIVI O BULĂ

 

1 CA POCNETUL UNUI DOP DE ȘAMPANIE

Să dăm noroc cu cercetătorul francez Gérard Liger-Belair, al cărui studiu al bulelor pune știința la încercare în paharul cu șampanie. Distracția începe când lichidul e eliberat odată cu dopul sticlei și diferența de presiune propulsează dioxidul de carbon la suprafață, cu o viteză „efervescentă“. Alte bule aderă la particulele microscopice și se preling din pahar. Liger-Belair s-a declarat profund impresionat de imaginea (foto sus) pe care a surprins-o în timp ce bulele făceau implozie și le angrenau și pe cele din jur. Descoperirile oferă o imagine a acestei magme vulcanice și a paharului perfect pentru șampanie.

2 CA DISTRACȚIE

Ani de zile, artistul Fan Yang a oferit, pe străzile Europei, o serie de evenimente amuzante cu baloane de săpun. A sperat să fie apreciat la fiecare spectacol pe care l-a dat. „Aproape nimeni nu m-a luat în serios“, își amintește el. Visul i s-a împlinit în 1987, când producătorul unei televiziuni din Danemarca l-a invitat în platoul de emisie. Au urmat apariții și la alte televi-ziuni, dar marea lovitură a dat-o în 2006, la un teatru din New York, în cadrul Gazillion Bubble Show, un spectacol de muzică, dans și lumini laser. Fan a reușit să învăluie într-un balon de săpun aproape orice, de la un grup de 100 de oameni până la un elefant asiatic.

3 CA INTELIGENȚĂ MARINĂ

Trei balene albe care fac inele de aer în apă sunt principalul punct de atracție al acvariului Aquas Aquarium, din orașul Hamada, Japonia. Un instructor a observat că acestea creau ocazional inele de aer în apă și le-a învățat să facă acest lucru la comandă. La început, Kelia, Alia și Nastia au aspirat aer din tubul cu oxigen al instructorului. După ce au exersat din mai multe tuburi, cele trei balene au învățat să facă inele din aerul care era suflat de instructor direct spre gurile lor. Se spune că, dacă reușești să vezi acest spectacol, vei avea noroc în căsnicie și la concepția copiilor. În schimb, la centrul marin Kamogawa Sea World, un alt cercetător japonez al Universității Tokai a învățat recent o balenă albă să „pronunțe“ sunete recognoscibile la vederea unor obiecte, precum o pereche de ochelari sau o găleată. Asta întrece chiar și abilitățile balenelor de la Aquas.

4 CA BALON DIN GUMĂ DE MESTECAT

Americanul Chad Fell, din Haleyville, Alabama, a intrat în Cartea Recordurilor pentru „cel mai mare balon“ umflat fără ajutor din exterior. Chad, un reporter în vârstă de 40 de ani al ziarului Northwest Alabamian, a mestecat gumă și a umflat un balon cu un diametru de 51 cm, care a rămas în aer timp de cinci secunde, fără ajutor din exterior. Pregătirea pentru concurs i-a luat ani buni de practică, Chad consumând două pungi de gumă de mestecat Dubble Bubble pe săptămână. Sfaturile lui Chad: conform regulamentului de concurs, folosiți numai trei tablete de gumă și măsurați rezultatele pe orizontală cu un compas. El mai recomandă mestecarea gumei timp de 15 minute, pentru a reduce cantitatea de zahăr din aceasta, înainte de a sufla aer în gumă. „Zahărul scade din elasticitatea și mărimea balonului“, spune el. „Este cel mai mare inamic al baloanelor.“

Vote it up
26
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza