Ostropel de mistret cu mamaliga

Carnea de mistret este foarte populara in regiunile italienesti Toscana si Umbria. Aici este gatita cu mult usturoi, verdeturi aromate si condimente, rezultand un sos bogat care merge bine cu mamaliga. Se serveste cu salata de ruccola sau radicchio - gustul lor usor amarui se potriveste minunat cu sosul mancarii si cu mamaliga - sau cu legume verzi fierte.
 


Ingrediente:

450 g carne de mistret pentru tocana, dezosata si
curatata de grasime si taiata cubulete, 2 cepe, 1 rulou de scortisoara, 250 ml
vin rosu robust, 15 boabe de ienupar sfaramate, 4 foi de dafin, 4 catei de
usturoi feliati subtire, 1 lingura ulei de masline extra virgin, 1 morcov
tocat, 1 tija de telina tocata, 1 cutie rosii tocate, circa 400 g, 1 lingurita
otet balsamic, 300 ml supa de vita (preferabil preparata in casa), 10 g
ciuperci porcini uscate, bine spalate, cateva fire de verdeturi aromate
proaspete (rozmarin, salvie, oregano sau patrunjel), cu frunzele tocate
grosier, sare si piper; pentru mamaliga cu ricotta si rozmarin: 300 g malai
instant, 100 g branza ricotta, 1 lingura rozmarin proaspat, tocat.


Preparare:

Se pun bucatelele de carne intr-un castron. Se toaca una dintre cepe si se
adauga in castron impreuna cu scortisoara, vinul, ienuparul, foile de dafin,
usturoiul si piperul (acesta dupa gust). Se acopera vasul si se lasa carnea la
marinat in frigider, peste noapte sau mai mult, pana la 2 zile. Se scoate
carnea din marinata si se sterge cu prosoape de hartie. Se scurge marinata si
se pune deoparte. Se toaca restul de ceapa. Se incinge uleiul intr-o caserola
rezistemta la flacara, se adauga carnea si se rumeneste uniform. Se adauga apoi
ceapa tocata, morcovul si telina si se gatesc 3-4 minute, sau pana cand
vegetalele incep sa se inmoaie. Se adauga lichidul din marinata, rosiile cu suc
cu tot, otetul, bulionul, ciupercutele si verdeturile aromate. Se asezoneaza
dupa gust. Se da in clocot, apoi se acopera ca­se­rola si se lasa la fiert
circa 2 ore, pana ce car­nea se face frageda. Se ia vasul de pe foc si se
pastreaza cald cat timp se gateste mamaliga. Se prepara mamaliga pana ce se
face omogena si groasa. Se amesteca cu branza ricotta si cu rozmarinul si se
continua amestecarea, pe flacara mica, pana ce branza este total absorbita. Se
imparte mamaliga in 4 farfurii calde, iar alaturi de ea se asaza ostropelul. Se
serveste imediat.


Timp de
preparare si gatit:

2 3/4 ore, plus pana la 2 zile
pentru marinat

Se obtin 4
portii.

Fiecare
portie contine 533 kcal; 39 g proteine; 13 g grasimi (din care 4 g grasimi
saturate); 66 g carbohidrati (din care 9 g zahar); 3 g fibre.

Avantaje:

- Carnea de mistret este foarte gustoasa si satioasa. Este
de asemenea si foarte slaba. Ca si carnea de porc, este o excelenta sursa de
vitamina B12, esentiala pentru sanatatea celulelor rosii din sange.

- Mamaliga este o sursa de carbohidrati cu amidon si
de potasiu; nu contine gluten.

- Adaugarea branzei ricotta la mamaliga nu creste
continutul de grasimi al mancarii, asa cum s-ar putea crede, caci ricotta este
relativ saraca in grasimi comparativ cu majoritatea celorlalte tipuri de
branza. Mai este si o sursa buna de calciu si vitamine B2 si B12.

Cateva idei:

- Foloseste 250 g de pulpa slaba de porc, in loc de
carne de mistret. Cu circa 45 de minute inainte de terminarea timpului afectat
gatitului, se taie 200 g carnati de porc sau de caprioara in bucati de
dimensiunea unei imbucaturi si se prajesc intr-o tigaie teflonata, fara ulei
sau grasime, pana ce se rumenesc uniform. Se scot cu o spumiera si se lasa la
scurs pe prosoape de hartie, dupa care se adauga la carnea de porc si se gatesc
inca 30 de minute.

- Prepara acest ostropel cu carnati de mistret. Caleste
ceapa tocata, morcovul si telina cu 4 catei de usturoi tocati mai mare. Adauga
400 g carnati de mistret, curatati de mat si taiati bucatele marunte, si
prajiti-i pana cand se rumenesc, desfacandu-i in farâmite cat mai mici. Adauga
250 ml de vin rosu robust impreuna cu rosiile, supa, ciupercutele si
verdeturile aromate (se omite otetul) si se fierb toate 30 de minute.

- Serveste ostropelul cu taitei sau paste in loc de
mamaliga.

Vote it up
133
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza