Olive de caprioara

Oliva este termenul traditional pentru un rulou mic de carne umplut.
 



Ingrediente:

550 g pulpa de caprioara fara os, taiata in patru felii subtiri, 2 linguri ulei
de floarea-soarelui, 2 fire cimbru proaspat, 1 foaie de dafin, 10 boabe de
piper negru zdrobite putin, 8 boabe de ienupar zdrobite putin, 4 cuisoare, 120
ml supa de vita, preferabil facuta in casa, 360 ml vin rosu, 55 g merisoare,
dezghetate daca sunt congelate, tocate marunt, 1 morcov taiat felii subtiri, 1
ceapa taiata felii, 1 catel de usturoi taiat felii, sare si piper, frunze
proaspete de cimbru, pentru ornat; pentru umplutura de merisoare: 30 g
merisoare, dezghetate daca sunt congelate, 45 g firimituri de paine integrala
proaspata, coaja rasa fin de la 1 portocala, 30 g morcov ras marunt, 2
lingurite frunze de cimbru, 2 linguri suc de portocale.


Preparare:

La inceput se face umplutura. Se amesteca bine merisoarele cu firimiturile de
paine, coaja de portocala, morcovul, cimbrul si sucul de portocala. Se asaza pe
rand fiecare felie de vanat intre 2 folii de plastic si se foloseste un facalet
ca sa se intinda pana cand se subtiaza. Se asaza o felie de vanat pe tocator si
se pune un sfert din umplutura in centru. Se aplatizeaza usor umplutura, lasand
o margine de jur-imprejur, apoi se pliaza laturile feliei peste umplutura. Se ruleaza
carnea pentru ca umplutura sa fie bine inchisa. Se prinde cu o scobitoare de
lemn. Se repeta operatiile cu restul de felii de vanat si de umplutura. Se
incinge uleiul intr-o caserola rezistenta la foc. Se adauga olivele de
caprioara si se prajesc circa 6 minute, intorcandu-le din cand in cand, ca sa
se rumeneasca uniform. Intre timp, cimbrul, foaia de dafin, boabele de piper,
boabele de ienupar si cuisoarele se pun intr-o tesatura de matase sau bumbac si
se leaga formand un buchet garni. Acesta se pune in caserola impreuna cu
bulionul, vinul, merisoarele, morcovul, ceapa si usturoiul. Se pun la fiert
incet. Cand incep sa fiarba, se face focul mic, se acopera si se fierb 40 de
minute sau pana cand carnea de vanat este foarte frageda. Se scoate si se arunca
buchetul garni. Cu o spumiera se scot olivele de vanat pe un platou cald,
pentru servit. Se acopera si se tin calde. Se pun legumele fierte intr-un robot
de bucatarie, se adauga un polonic din lichidul de fierbere si se fac piure. Restul
de lichid se fierbe la foc mare 2-3 minute sau pana cand scade putin. Se pun
inapoi in cratita legumele facute piure, se amesteca, si se reincalzesc. Se
scot scobitorile din olivele de vanat, apoi acestea se taie felii si se
aranjeaza pe farfurii calde, cu putin sos. Restul de sos se prezinta separat.
Se orneaza cu fire proaspete de cimbru si se servesc.


Timp de
preparare:

20 minute


Timp de
gatit:

circa 1 ora

Se obtin 4
portii.

Fiecare
portie contine: 300 kcal; 33 g proteine; 8 g grasimi (din care 2 g saturate);
16 g carbohidrati (din care 3 g zahar); 2 g fibre.

Avantaje:

- Merisoarele sunt bogate in vitamina C. Mai contin un
antibiotic natural care impiedica prinderea de peretii vezicii a bacteriilor
care produc cistita.

- Carnea de vanat este o alegere buna pentru
mancarurile consistente deoarece are multa aroma si un continut scazut de
grasimi, fata de carnea rosie sau cea de pui.

Cateva idei:

- Pentru prepararea olivelor sunt ideale si fripturi
mici de vanat. Alternativ, in loc de vanat se pot folosi felii slabe de vita.

- In umplutura ciupercile pot fi un inlocuitor
delicios pentru merisoare, in special daca olivele se servesc cu sos de
usturoi. Umplutura se face din 45 g pesmet de paine integrala, 100 g ciuperci
castanii, 1 lingura salota tocata, 1 catel de usturoi tocat si 1 lingura de
patrunjel tocat. Se amesteca ingredientele cu o lingura ca sa se lege bine. Nu
se mai pune buchetul garni si in schimb se adauga cateii curatati de la 1
capatana mare de usturoi. Cand olivele de vanat sunt fragede, usturoiul va fi
moale si va avea o aroma placuta. Usturoiul se face piure impreuna cu legumele,
ca in reteta principala.

Vote it up
141
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza