O gena e responsabila de caderea parului

Calvitia este provocata de diminuarea foliculilor de par
 

<p>Un grup de cercetatori de la Universitatea Columbia din Statele Unite ale Americii a identificat o noua gena implicata in cresterea parului, aceasta descoperire putând deschide calea pentru punerea la punct a noi tratamente impotriva calvitiei masculine.

Oamenii de stiinta spun ca APCDD1 este gena care se afla la originea unei forme rare de calvitie, denumita hipotricoza simplex ereditara.

Aceasta afectiune este provocata de diminuarea foliculilor de par, un proces observat si in cazul calvitiei masculine: firele de par cresc din ce in ce mai subtiri.

"Desi cele doua fenomene au in comun acelasi proces fiziologic, gena care declanseaza hipotricoza simplex ereditara nu poate sa explice complexitatea calvitiei masculine", spune Angela Christiano, coordonatoarea acestui studiu.

Identificarea genei APCDD1 a fost realizata cu ajutorul unei analize a datelor genetice prelevate de la câteva familii pakistaneze si italiene, cu membri care sufereau de hipotricoza simplex ereditara. Cercetatorii au descoperit o mutatie a genei APCDD1, situata intr-o regiune a cromozomului 18, implicata si in alte forme de cadere a parului.

Oamenii de stiinta americani au demonstrat ca gena APCDD1 inhiba o cale de semnalizare celulara, denumita calea WNT, al carei rol in controlarea cresterii firelor de par a fost deja evidentiat in cadrul unor studii anterioare, efectuate pe soareci.</p>

Vote it up
169
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza