O controversa: teste HIV, la liber in farmacii

Asociatia Romana Anti-SIDA (ARAS) protesteaza fata de comercializarea in farmaciile cu circuit deschis din reteaua Centrofarm a testelor HIV rapide
 

Asistent social al ARAS, Liana Velica, spune ca in alte tari nu se comercializeaza astfel de teste. "Aceste teste se pot face doar in cabinete medicale sub supravegherea unui specialist, iar inainte de efectuarea testului, dar si dupa, trebuie oferita consiliere. Pacientul ar trebui sa respecte ceea ce scrie pe prospect, adica sa se duca la medic pentru a face testul.

Potrivit asistentului social, fiecare om poate sa se duca sa-si cumpere testul daca are banuieli ca este infectat cu HIV, dar testarea propriu-zisa si interpretarea rezultatului ar trebui sa le faca in prezenta medicului specialist. Altminteri, o eroare de interpretare poate duce la decizii disperate din partea celui care isi face singur testul.
Farmacistii spun ca acest tip de test exista in toate farmaciile Centrofarm si poate fi gasit la pretul de 49 de lei, sub denumirea de Miracare. Compania care comercializeaza astfel de teste este Medmira Laboratory. "Testul contine un prospect in care pacientul gaseste toate etapele pentru a putea sa-si faca singur testul. Se ia o picatura de sange si se pune pe o placuta, pe care apoi se lasa cateva picaturi de reactivi si se asteapta zece minute. Schimbarea culorilor de pe placuta, explicata in prospect, poate indica un rezultat negativ, incert sau pozitiv", ne-a explicat o farmacista.

Sursa:  Cotidianul

Vote it up
144
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza