Nu va operati cand nu e nevoie

Polipii trebuie scosi doar atunci cand ajung la maturitate, deoarece pot reaparea in timp
 

<p>O simpla inflamare a amigdalelor nu presupune neaparat scoaterea acestora, spun medicii ORL. Specialistii completeaza ca respiratia dificila intalnita mai ales in randul copiilor se datoreaza polipilor. Atentie insa: acestia trebuie scosi doar atunci cand ajung la maturitate, deoarece pot reaparea odata cu trecerea anilor. "Numai medicul poate spune daca polipii au ajuns la maturitate, in urma unui control ORL. Parintii ar trebui sa acorde o atentie deosebita atunci cand copilul respira greu pe nas sau pe gura", spune dr. Irina Manoliu, specialist ORL. Potrivit medicilor specialisti, cel mai adesea sunt afectati copii cu varste cuprinse intre 3 si 6 ani, insa nu este exclus ca aceasta afectiune sa apara mai devreme sau mai tarziu, chiar la varsta adulta.

In acelasi timp, deviatia de sept se recomanda a fi corectata doar atunci cand ridica mari probleme de respiratie, in rest are doar un aspect inestetic, iar usoarele probleme de respiratie pot fi tinute sub control cu spray-uri speciale sau picaturi de nas.

Specialistii atentioneaza sa nu confundam indigestia cu apendicita. Aparent, cele doua se manifesta la fel, cu dureri insuportabile. Medicii completeaza ca durerea din apendicita acuta poate fi confundata si cu durerea cauzata de colica renala, dar aceasta din urma este de obicei intermitenta si situata in regiunea lombara.

Amigdalele - scut impotriva racelii

Operatiile de scoate a amigdalelor, a polipilor, de indreptare a septului, in principiu toate operatiile care se fac la nivelul sistemului respirator se evita pe timpul iernii, recomanda medicii ORL. "Persoanele care recurg la astfel de interventii chirurgicale sunt mai predispuse la aparitia infectiilor acute la nivelul sinusurilor", spune prof. dr. Romeo Calarasu, de la Centrul Medical de Fonoaudiologie si Chirurgie Functionala ORL, din Capitala.

Medicii spun ca aceste operatii pot fi evitate in perioada rece cu ajutorul tratamentului medicamentos. "Se recomanda acest tip de interventii numai daca pacientul a venit in stare grava", adauga prof. dr. Calarasu.

In plus, medicii ORL spun ca amigdalele au un rol extrem de important in organism, ele nu trebuie scoase la aparitia unei simple dureri in gat sau o inflamatie la nivelul mucoasei bucala. "Amigdalele sunt un organ de lupta impotriva infectiilor si au un sistem imunitar foarte bine definit, deoarece la nivelul lor se formeaza anticorpi", spune dr. Irina Manoliu, specialist ORL.
In cazul polipilor, acestia pot fi tinuti sub control cu plimbari pe faleza la mare sau mici excursii la munte. " Aerul de la mare este bogat in ioni de sodiu, care este foarte bun pentru mucoasa nazala. La munte organismul primeste aer curat, lipsit de tot felul de impuritati, precum poluarea, iar caile nazale se purifica", explica dr. Manoliu.</p>

Vote it up
190
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza