Noutăţi medicale în România

 

Terapie nouă în cancerul de sân metastatic

Până acum, pacientele cu cea mai agresivă formă de cancer de sân aveau opţiuni terapeutice limitate. De curând, s-a lansat şi la noi Tyverb, o moleculă mică, care se administrează o dată pe zi. „Noua terapie încetineşte semnificativ progresia cancerului de sân avansat sau metastatic la pacientele a căror boală a progresat în urma tratamentului cu alte terapii anti-cancer“, spune dr. Alexandru Eniu, de la Institutul „Ion Chiricuţă“ din Cluj. Comisia Europeană a dat deocamdată o aprobare de comercializare condiţionată, în sensul că aceasta trebuie reînnointă anual, fiind necesare mai multe studii. În România, s-au realizat până acum trei teste clinice pentru noua terapie în care au fost implicate 70 de paciente. La noi în ţară peste 400.000 de femei suferă de cancer de sân.

Stresul, inamicul părului

Un număr din ce în ce mai mare de oameni se prezintă la medicul dermatolog din cauza căderii părului. „Este vorba de două până la zece persoane pe săptămână, care se plâng de această problemă. Iar principala cauză a căderii părului este stresul“, spune dr. Rodica Olteanu, dermatolog la Spitalul Colentina, din Bucureşti. Alte pro-bleme de sănătate care au ca efect căderea părului sunt tulburările hormonale, disfuncţiile ovariene, infecţiile acute febrile, neoplasmele şi deficienţele nutriţionale. Lucrurile s-ar putea îndrepta printr-o dietă corespunzătoare bogată în seleniu, zinc, cupru. De asemenea, sunt indicate şi tratamentele aflate în farmacii, cum ar fi cele de la: Revalid, Klorane, Ducray sau Foltene.

Virusul HIV poate fi stăpânit

Datorită tratamentelor performante, în ziua de astăzi un tânăr infectat cu HIV poate avea o speranţă de viaţă aproape la fel de mare ca cea a unui tânăr neinfectat. Astfel, „terapiile antiretrovirale pot să asigure scăderea concentraţiei de virus până la stadiul la care el să nu mai poată fi detectat în sânge“, spune dr. Sorin Petrea, de la Institutul de boli infecţioase „Matei Balş“. „Nedetectabil“ înseamnă nu numai că pentru pacient nu există riscul de a dezvolta infecţii grave, dar şi faptul că încărcătura virală e atât de mică, încât contagiozitatea pentru cei din jur e minimă. În România, în jur de 10.000 de copii au fost infectaţi cu virusul HIV în anii ’87-’90, mai ales ca urmare a procedurilor din spitale. În acest moment, există circa 10.000 de persoane infectate, din care 7.500 sunt sub tratament. Restul nu au încă nevoie de medicaţie.

Vote it up
138
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza