Nemaipomenitele celule stem

 

În noiembrie 2007, prof. dr. James Thomson, biolog la Universitatea din Wisconsin, a uimit lumea când, împreună cu echipa sa, a reuşit să creeze din celulele pielii, celule stem absolut identice cu cele embrionare. Odată cu această descoperire, obținută simultan şi de cercetătorii japonezi, este foarte posibil ca Thomson să fi stins scandalul pe care tot el îl declanşase în trecut. În 1998, Thomson a fost primul care a reuşit să extragă celule stem din embrioni umani, iscând fără să vrea o controversă care, timp de un deceniu, i-a învrăjbit pe oamenii de ştiință cu politicienii şi oamenii de rând.

Noile celule stem pluripotente induse (iPS)
– căci aşa se numesc – au fost obținute prin simpla identificare a patru gene care, odată introduse în celulele pielii, pot reprograma ADN-ul. Apoi, celulele iPS încep să se reproducă în mod continuu, ceea ce înseamnă că oamenii de ştiință ar putea obține un număr nelimitat de astfel de celule. O primă provocare constă în crearea de celule purtătoare de boli, pentru a înțelege cum pot fi prevenite şi tratate aceste boli. Țelul final este de a utiliza celulele pentru vindecarea organelor bolnave şi disfuncționale.

Echipa japoneză condusă de Shinya Yamanaka a demonstrat
că nu este deloc complicat ca celulele iPS, la fel ca cele embrionare, să se transforme în diferite tipuri de țesuturi umane. Mai întâi, cercetătorii au manipulat un grup de celule din care au creat celule nervoase. Apoi, au încercat să obțină celule cardiace. Au amestecat celule iPS cu un cocktail de proteine şi, după 12 zile, au asistat la primele bătăi ale noului grup de celule. Celulele iPS au chiar şi un avantaj față de cele embrionare: riscul de respingere este inexistent, pentru că sunt obținute chiar din celulele pacientului.

În ciuda valului de optimism apărut odată cu obținerea celulelor iPS, Thomson şi Yamanaka avertizează că mai sunt necesare și alte cercetări înainte ca aceste celule să poată fi folosite pe scară largă. Până atunci, studiile şi controversele vor continua.

Vote it up
68
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza