Mulligatawny cu bucati

Aceasta supa usor condimentata este robusta si satisfacatoare.
 


Ingrediente:

1 litru supa de legume (preferabil de casa), 1 ceapa tocata, 2 morcovi taiati
in cubulete de 1 cm, 2 tije de telina taiate in cubulete de 1 cm, 1 pastarnac
taiat in cubulete de 1 cm, 2 cartofi curatati si taiati in cubulete de 1 cm, 50
g ciuperci castanii taiate felii, 1 catel de usturoi tocat, 2 fire mari de
coriandru proaspat tocate, sare si piper, 4 paini naan simple sau 4-8 paini
pitta pentru servit; pentru ceapa cu curry: 1 lingura ulei de floarea-soarelui,
1 ceapa taiata felii subtiri, 1 catel de usturoi zdrobit, 1 lingura pasta de
curry slaba; pentru raita de mere si dovlecei: 1 dovlecel mic, 1 bucata
castravete de 7,5 cm, 1 mar de desert, 150 g iaurt degresat, simplu, 2 linguri
patrunjel tocat, o mana de frunze proaspete de menta.


Preparare:

Se pune bulionul la fiert intr-o cratita mare. Cand clocoteste se adauga ceapa,
morcovii, telina, pastarnacul, cartofii, ciupercile si usturoiul. Se pun din
nou la fiert. Cand clocotesc se face focul mic si se acopera cratita. Se fierb
la foc mic 30 de minute. Legumele trebuie sa fie moi si sa se sfarame cand sunt
zdrobite cu furculita pe marginea cratitei. Intre timp se prepara ceapa cu
curry. Se incalzeste uleiul intr-o tigaita, se adauga ceapa si se prajeste la
foc potrivit, amestecand din cand in cand, 10-12 minute sau pana cand ceapa se
moaie si incepe sa se caramelizeze. Se adauga usturoiul si se mai prajesc 1-2
minute. Se adauga pasta de curry si 1 lingura de apa, apoi se fierb, amestecand,
inca 2-3 minute. Se iau de pe foc si se lasa deoparte. Pentru prepararea
raitei, dovlecelul si castravetele se rad intr-un castron. Se scoate miezul de
la mar, se rade si se pune peste dovlecel si castravete. Se adauga amestecand
usor iaurtul si patrunjelul. Frunzele de menta se rup sau se toaca mare cu
foarfeca si se amesteca in raita. Se pun intr-un castronel de servit si se lasa
deoparte. Jumatate din supa se face piure intr-un robot de bucatarie pana se
uniformizeaza, apoi se toarna inapoi in supa din cratita. Alternativ, se poate
utiliza un dispozitiv de facut piure si se face piureul direct in cratita,
lasand unele legume cubulete. Se reincalzeste supa si se pun sare si piper dupa
gust. Daca supa este prea groasa, se adauga putina apa fiarta. Se amesteca usor
in supa ceapa cu curry si coriandrul proaspat tocat, apoi se toarna supa in
castronele calde. Se serveste imediat, oferind raita separat, pentru a fi
adaugata la supa cu lingura sau mancata cu painea naan sau pitta ca garnitura.


Timp de
preparare:

25 minute


Timp de
gatit:

circa 45 de minute

Fiecare
portie contine 585 kcal; 14 g proteine; 27 g grasimi (din care 3 g grasimi
saturate); 75 g carbohidrati (din care 13 g zahar); 5 g fibre.

Avantaje:

- Iaurtul este o sursa buna de vitamine B2 si B12,
precum si de minerale calciu si fosfor.

- Antibioticele, stresul si o dieta slaba pot deranja
usor echilibrul bacteriilor bune si rele din intestine. Consumul iaurtului
asigura un aport regulat de bacterii bune si impiedica cresterea bacteriilor
rele care provoaca afte si candidoza. De asemenea, unele dovezi sugereaza ca
bacteriile bune ajuta la intarirea sistemului imunitar.

O idee:

- Pentru o supa omogena in stil dhal, la pasul 1 odata
cu legumele se adauga 100 g mazare despicata galbena, fara sa se mai puna
pastarnac si cartofi. Se folosesc 900 ml de bulion. Se mai pun 1 cana de rosii
tocate, circa 400 g, cu sucul lor, 1 lingurita de seminte de chimion, 1
lingurita de seminte de coriandru coapte si macinate, 1 ardei iute rosu
proaspat, fara seminte si tocat si 1/2 lingurita de trumeric. Se pun la fiert.
Cand clocotesc, se face focul mic si se acopera cratita. Se fierb la foc mic 1
ora. Toata supa se face piure pana este destul de uniforma, apoi se
reincalzeste incet inainte de a adauga ceapa cu curry si coriandrul proaspat.

Vote it up
176
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza