Moartea poposeste la salonul de spital

Doctorul Nestor Sosa afla ca o boala misterioasa ucide pacientii din Panama. Tara e in pragul unei situatii de urgentaFoto: Stephen Ferry/Redux
 

<p>Elias Benzadon, de 76 de ani, avea o usoara stare de greata. Cu exceptia genunchiului afectat de artrita, acest om de afaceri de succes era sanatos si ducea o viata activa. Conducea un magazin de textile in Chitre, un oras cu o populatie de 47.000 de oameni, situat la 150 de mile de Panama City.

Elias decisese sa faca un drum pana in capitala pentru a-si vedea fiul, dr. Aron Benzadon, care era seful sectiei de neurologie a celui mai mare spital din Panama - Complejo Hospitalario Metropolitano Caja del Seguro Social. Spitalul avea o capacitate totala de 950 de paturi.

"E probabil doar o raceala", i-a spus Elias fiului sau, dar de aproape 24 de ore vomita intruna. Apoi a inceput sa urineze cu dificultate. Aron l-a internat la unul dintre cele mai bune spitale private, iar aici tatal sau a fost diagnosticat cu insuficienta renala acuta. Starea i s-a inrautatit de la ora la ora. Au urmat complicatii respiratorii, asa ca a fost transferat la sectia de terapie intensiva, unde a fost cuplat la un ventilator. Curand s-a plans de o stare de slabiciune, si ambele parti ale fetei i-au paralizat. Dializa s-a declansat. Elias era aproape de moarte.

Fiul sau era foarte ingrijorat. Aron Benzadon nu se confruntase cu nimic similar in cei peste 25 de ani de cand practica medicina. In saptamanile ce au precedat internarea tatalui sau in spital, din 7 iulie 2006, Benzadon a citit cu atentie nenumarate tratate medicale si s-a consultat frecvent cu alti colegi.

Oare tatal sau fusese otravit? Expunerea la substante precum arsenic sau mercur poate cauza paralizie si insuficienta renala, dar rezultatele testelor au iesit negative. Articolele de specia­litate descriau simptome asemanatoare cauzate de consumul de solventi industriali de tipul etilenglicolului sau al dietilenglicolului, dar aproape in toate cazurile erau identificati fie alcoolici saraci lipiti care consumasera antigel sau oameni care se otravisera de la bautura de contrabanda contaminata.

Putea oare sa fie vorba de sindromul Guillain-Barre? Boala, caracterizata de paralizie progresiva, afecteaza unu-doi oameni din 100.000 si precede o infectie virala sau bacteriologica. Totusi, nu produce insuficienta renala.

Benzadon si-a luat liber in luna august pentru a fi alaturi de tatal sau. Dupa patru saptamani in care starea tatalui sau a ramas neschimbata, doctorul a decis sa se intoarca la lucru. In timpul turelor, cauta pacienti cu simptome asemanatoare.

In primele doua saptamani ale lui septembrie, a depistat patru sau cinci cazuri similare. Colegii sai de la neurologie au observat si ei imbolnaviri care se incadrau in acelasi tipar. Vineri, 15 septembrie, Benzadon a vazut trei pacienti la rand cu simptomele pe care le cauta. Numarul cazurilor, in care era inclus si tatal sau, ajunsese deja la noua in doar cateva saptamani. Intr-o tara cu o populatie de trei milioane de locuitori, asta reprezenta o rata a sindromului Guillain-Barre de cinci ori mai mare decat normal. Benzadon a alertat conducerea spitalelor si a dat drumul la alarma. "Ceva se intampla si nu stiu despre ce e vorba", a anuntat el grav.

Pe 29 septembrie, doctorul Nestor Sosa, directorul departamentului de boli infectioase al spitalului, a fost rugat sa parti­cipe la o intrunire speciala legata de o multime de decese suspecte. Sosa, fost campion mondial la sah de 45 de ani, se imbogatise de pe urma rezolvarii unor probleme medicale complexe. In acea dupa-amiaza, in timp ce statea in biroul directo­rului de la Caja del Seguro Social - sistemul de asigurari sociale din Panama - alaturi de alti 20 de doctori, se alarma din ce in ce mai tare.

O trecere in revista a tabelelor intocmite dupa data de 1 iulie cu pacienti cu simptome neurologice, insuficienta renala acuta sau sindromul Guillain-Barre ce fusesera internati sau eliberati din spital a scos la iveala 21 de cazuri, dintre care 12 decese. 19 din 21 erau barbati trecuti de 50 de ani, multi cu diabet, boli de inima sau tensiune arteriala ridicata. Pacientii aveau povesti asema­natoare - totul incepuse cu o stare de voma si greata combinata uneori cu furnicaturi in maini si alteori cu o incapacitate brusca de a misca muschii fetei. De aici totul progresa rapid catre insuficienta renala acuta si paralizie generala, asa ca era nevoie sa foloseasca ventilatorul si aparatul de dializa a rinichilor.

Sosa si-a amintit de situatia grava creata cu trei ani inainte de SARS - sindromul acut respi­rator - un virus necunoscut pana atunci care aparuse in sudul Asiei si apoi se raspandise in toata, lumea infectand 8.000 de oameni si omorand 750, multi dintre ei asistenti medicali. Se confruntau oare si acum in Panama cu un virus mortal?

Sosa a spus in cadrul intalnirii ca este nevoie urgent de initierea unor investigatii complexe. Ceilalti colegi au fost de acord si Sosa a fost numit seful echipei insarcinate cu gasirea misteriosului "asasin". Dupa studierea tratatelor medicale, Sosa i-a dat dreptate lui Ben­zadon. Cele doua variante posibile erau: un nou virus sau otravire in masa.

La cererea echipei lui Sosa, spitalul a creat o zona de carantina cu 42 de paturi completate cu ventilatoare, apa­rate pentru dializa si echipament pentru terapie intensiva. Toti pacientii cu enig­maticele simptome au fost transferati in acest spatiu.

Sambata, 30 septembrie, Sosa l-a che­mat pe prietenul sau doctorul Jorge Motta, directorul general al Gorgas Memorial Institute, si i-a spus despre mostrele de sange, urina si lichid cerebral-spinal care urmau sa ajunga in curand in laboratorul sau de cercetare, celebru in Panama.

La Washington, in timpul unei intruniri internationale, ministrul sanatatii din Panama, doctorul Camilo Alleyne, fu­sese alertat despre izbucnirea bolii si se intorsese de urgenta in tara. Duminica noapte, el s-a intalnit cu Sosa, Motta si alti specialisti, inclusiv un reputat epidemiologist, seful Complejo Hospitalario Metropolitano si directorul CSS. Dupa ce a auzit detalii, Alleyne a decis sa informeze agentiile internationale si sa ii previna pe panamezi prin intermediul presei.

Stirea a captat atentia populatiei, iar Sosa a ajuns o figura cunoscuta in toata tara. Nu conducea doar investigatia, ci prezenta si noutati in fiecare seara la televizor. Noaptea cadea in pat rupt de oboseala si a doua zi de dimineata o lua de la capat.</p>

Vote it up
440
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza