Migrenele si riscul atacului cerebral

Un procent de 17 la suta dintre femei si sase la suta dintre barbati au trecut prin experienta neplacuta a durerii unei migrene. Cercetarile demonstreaza ca femeile care au migrene insotite de „aura“ lor distinctiva de simptome prezinta un risc mai mare de atac cerebral dec]t femeile care nu au migrene.
 

<p>Care este legatura? Durerile de cap sub forma de migrene sunt cauzate de inflamarea arterelor care inconjoara creierul. Alte artere din interiorul creierului pot avea spasme si in timpul unui atac cerebral, intrerup temporar circulatia s]ngelui, astfel cresc sansele producerii unui atac cerebral.

Alte riscuri – anomalii in alinierea arterelor ar putea permite s]ngelui sa se coaguleze mai repede. „Iar in cazuri rare, arterele care duc la creier se pot rupe mai usor,“ spune Gretchen Tietjen, medic, profesor asociat la Universitatea din Toledo. Aceste rupturi pot duce la ingustarea vaselor sanguine si la formarea cheagurilor. Estrogenul din contraceptivele orale (mai ales in cazul fumatoarelor) sau terapia cu hormoni pot ridica nivelul factorilor de coagulare. Toate acestea pot crea conditiile perfecte pentru aparitia unui atac cerebral.

Cum sa reduci riscurile – S-a dovedit ca aspirina luata in doze mici scade riscul de atac cerebral in cazul femeilor cu peste 45 la suta si poate preveni si migrenele.

Medicii te pot ajuta sa reduci riscurile asociate arterelor anormale. O modalitate este mentinerea unei tensiuni sanatoase, dar ii poti cere medicului tau sa solicite o analiza de rutina a s]ngelui pentru a determina daca s]ngele are o capacitate ridicata de coagulare. Daca da, ia in calcul un tratament cu aspirina, medicamente anticoagulante, sau alternative la tratamentul hormonal.</p>

Vote it up
269
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza