Migrenele şi atacul cerebral

 

U
n procent de 17% din femei şi 6% din bărbaţi au trecut prin experienţa neplăcută a durerii provocate de o migrenă. Cercetările demonstrează că femeile care au migrene însoţite de „aura“ lor distinctivă de simptome prezintă un risc mai mare de atac cerebral decât femeile care nu au migrene.

Care este legătura?
Durerile de cap sub formă de migrene sunt cauzate de inflamarea arterelor care înconjoară creierul. Alte artere din interiorul creierului pot avea spasme şi întrerup temporar circulaţia sângelui, crescând astfel şansele producerii unui atac cerebral.

Alte riscuri
Anomaliile în alinierea arterelor ar putea permite sângelui să se coaguleze mai repede. „În cazuri rare, arterele care duc la creier se pot rupe mai uşor“, spune Gretchen Tietjen, medic, profesor asociat la Universitatea din Toledo, SUA. Aceste rupturi pot duce la formarea cheagurilor. Estrogenul din contraceptivele orale (mai ales în cazul fumătoarelor) sau terapia cu hormoni pot ridica nivelul factorilor de coagulare. Toate acestea pot crea condiţiile perfecte pentru apariţia unui atac cerebral.

Cum să reduci riscurile?
Aspirina în doze mici scade riscul de atac cerebral şi previne migrenele. Redu riscurile asociate arterelor cu anomalii. O modalitate este menţinerea unei tensiuni sănătoase. Poţi cere medicului tău o analiză pentru a determina dacă sângele are o capacitate ridicată de coagulare. Dacă da, ia în calcul un tratament cu aspirină, medicamente anticoagulante sau alternative la tratamentul hormonal.

Vote it up
255
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza