Miel cu harissa in buzunare de pitta

Reteta nord-africana: pitta calda cu carne picanta de miel si cu salata crocanta asigura un dejun usor si gustos.
 


Ingrediente: 4 paini pitta
integrale, 2 linguri ulei de masline extra virgin, 400 g carne de miel dezosata,
pulpa sau file curatata de grasime si feliata, 1 catel de usturoi zdrobit, 1
lingura radacina de ghimbir proaspata tocata, 2 lingurite harissa (pasta
picanta de ardei iute), 4 linguri menta proaspata tocata sau frunze de
coriandru, 4 linguri iaurt; pentru salata de castraveti: 100 g frunze de salata
crocante taiate fideluta, 1/2 ceapa rosie taiata rondele subtiri, 7,5 cm bucata
de castravete taiat cubulete, sucul de la 1/2 lamaie, sare si piper.


Timp de preparare: 25-30 de
minute

Se obtin 4 portii.

Fiecare portie contine 480 kcal; 28 g proteine; 21 g grasimi
(din care 7 g grasimi saturate); 48 g carbohi­drati (din care 6 g zahar); 5 g
fibre.


Preparare: Mai intai se
prepara salata si pitta. Se amesteca intr-un castron frunzele de salata, ceapa
rosie si castravetele. Se stropesc cu suc de lamaie, se asezoneaza cu sare si
piper si se amesteca bine. Cu un cutit ascutit, se despica painile pitta si se
deschid ca niste buzunare. Se pun deoparte. Se incinge grillul cuptorului. Se
incinge bine un wok sau o tigaie mare, se pune uleiul si se intinde uniform. Se
adauga carnea de miel, usturoiul si ghimbirul si se prajesc la foc iute,
amestecand continuu, timp de 4-5 minute sau pana incep sa se rumeneasca. Se
adauga harissa si se continua inca 2 minute. Se micsoreaza flacara la minimum
si se pastreaza totul la cald. Se pun painile pitta pe grilajul cuptorului si
se tin cate 1 minut pe fiecare parte, pana se incalzesc. Intre timp, se mareste
flacara sub wok, se adauga menta sau coriandrul si se amesteca bine. Se imparte
salata si mixtura de carne de miel in buzunarele calde de pitta, se pune
deasupra fiecarei portii cate 1 lingura de iaurt si se serveste imediat.


Cateva idei:


- Daca nu aveti harissa,
folositi un alt sos sau pasta de ardei iute, cum ar fi cateva picaturi de sos
Tabasco. Sau, daca nu vrei un gust picant, pune 2 linguri de pasta de rosii
uscate la soare.

- Nautul este un adaus
excelent la umplutura buzunarelor de pitta. Foloseste doar 250 g de carne de
miel si o cutie de naut, circa 400 g, bine scurs si clatit, alaturi de harissa.
Pentru o alternativa vegetariana, omiteti carnea de miel si prajiti usturoiul
si ghimbirul cu naut, apoi adaugati harissa si menta. Ungeti interiorul
buzunarelor de pitta cu hummus inainte de a pune umplutura de naut.

- In loc de paine pitta,
inveliti amestecul de carne si salata in tortillas calde de grau.


Avantaje:


- Fiecare 100 g de portie de
miel aduce jumatate din necesarul zilnic de zinc al unui adult, mineral vital
pentru o crestere normala, pentru reproducere si imunitate. Zincul este de
asemenea implicat in secretia de insulina a pancreasului, aceasta controland
nivelul de zahar din sange.

- La greutati egale, painea
pitta integrala contine mai mult decat dublul cantitatii de fibre al pittei
albe, si este o sursa buna de vitamine B.

- Stropitul salatei cu suc de
lamaie nu aduce doar un gust proaspat si racoritor, ci creste semnificativ si
aportul de vitamina C al acestui fel de mancare. Tinand cont de continutul
natural de grasime al carnii de miel, nu mai este necesar un dressing pe baza
de ulei.

Vote it up
115
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza