Mese in culorile curcubeului

Te-ai intrebat vreodata de unde are morcovul culoarea sa vie portocalie (beta-caroten)? Sau de ce afinele au culoarea violet inchis (anthocyanine)?
 





Pigmentii vegetali cum sunt
carotenoidele si anthocyaninele sunt responsabili pentru culoarea anumitor
plante si stiinta a descoperit ca adesea fructele si legumele cele mai colorate
tind sa contina compusii cei mai puternici in combaterea bolilor. De exemplu, o
salata care contine felii de ardei portocalii furnizeaza o cantitate
impresionanta de carotenoide cum sunt alfa-carotenul si beta-carotenul.

Amesteca
inauntru cateva boabe de porumb si veti beneficia de o carotenoida numita
luteina. Adauga rosii si vei primi variate beneficii de la licopen, carotenoida
care da rosiilor culoarea rosie distinctiva. Adauga niste laptuca verde inchis
pentru mai mult beta-caroten.

Acesti pigmenti vii pot ajuta
la prevenirea cancerului si bolilor cardiovasculare actionand ca antioxidanti
care protejeaza celulele de distrugere eliminand radicalii liberi nocivi.

Vote it up
121
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza