Mesaj de Sarbatori de la Sting

Starul rock se adreseaza, in exclusivitate, cititorilor Reader’s Digest
 

<p>Intr-un mesaj scris pentru site-ul Reader’s Digest, starul rock impartaseste speranta ca, in aceasta perioada a anului, vom face cu totii ceva pentru cei din jur.

„Luna aceasta, bunul meu prieten Bobby Sager, cunoscut filantrop si aventurier, a lansat impreuna cu mine un nou proiect, numit Speranta face diferenta. Sunt convins ca aceasta initiativa poate imbunatati viata multor copii din intreaga lume – este vorba despre copii nascuti in zone afectate de saracie, epidemii, razboaie sau conflicte de alta natura, carora cea mai palida raza de lumina le poate aduce bucurie si le poate intari sentimentul propriei demnitati.

Proiectul Speranta face diferenta isi propune sa ofere mingi de fotbal «indestructibile» unor copii lipsiti de cele mai simple bucurii, care au vazut de prea multe ori cum se naruie totul in jurul lor. Cand am inceput acest proiect, nimeni nu stia ce proportii avea sa capete, ceea ce dovedeste ca, puse laolalta, energiile celor care au idealuri comune pot face ca o idee sa devina realitate.

In urma cu patru ani, un prieten al meu, inventatorul Tim Jahnigen, se uita la un documentar realizat de CNN despre copiii care traiesc in zonele afectate de razboi. Tim a fost atat de impresionat de ce a vazut, incat a inceput sa lucreze la o minge «indestructibila» – o minge care sa nu se dezumfle. S-a gandit ca o astfel de minge ar fi un mijloc excelent pentru a-i ajuta pe acesti copii sa depaseasca zilele cele mai mohorate ale vietii lor, dat fiind ca o minge obisnuita nu poate sa faca fata unui teren accidentat. In aceeasi perioada, Bobby se afla in Rwanda intr-o expeditie umanitara. (In ultimii zece ani, Bobby si familia lui au oferit ajutor oamenilor care traiesc in unele dintre cele mai dificile zone de pe glob.)

Acolo a facut cateva fotografii unui copil-soldat pe nume Moise, care avea o asa-zisa minge de fotbal: era de fapt un ghem de gunoaie legate cu o sfoara. In afara de aceasta „minge”, Moise nu mai avea nimic: nici familie, nici casa, nici vreun loc unde sa mearga. Fusese obligat sa lupte in Congo si sa omoare trei oameni pe cand avea doar sapte ani, asa ca sufletul sau era foarte ravasit. Pe masura ce-l fotografia, Bobby si-a dat seama ca nu avea sa-l uite niciodata. In anul urmator, s-a intors in Rwanda cu familia lui. L-au cautat ca sa-i spuna ca s-au gandit de multe ori la el, dar nu l-au mai gasit…

Anul trecut, am pus la cale o intalnire intre Tim si Bobby, care nu se cunosteau, si in scurta vreme a iesit la iveala ca ideea lui Tim de a face o minge «indestructibila» (eu am fost cel care i-a finantat proiectul) fusese inspirata de fotografiile lui Bobby, din documentarul realizat de CNN. Asadar, stateam tustrei si discutam despre aceasta minge speciala si despre ce semnificatie putea avea notiunea de joc pentru copiii nascuti in imprejurari atat de vitrege. Desigur, copiii au nevoie de mancare si medicamente, dar au nevoie si de joaca. Trebuie ca, din cand in cand, sa fie bucurosi si sa zambeasca. Pentru suflet – si pentru viata –, acestea sunt lucruri la fel de importante ca oricare altele.

De curand, l-am ajutat pe Bobby sa-si tipareasca un nou album de fotografie, intitulat Puterea soarelui invizibil. Acesta cuprinde fotografii cu Moise si mingea lui, dar si cu alti copii din zone devastate de razboi de pe intreg globul. Toate castigurile din vanzari vor fi folosite pentru finantarea proiectului Speranta face diferenta. Este un omagiu adus copiilor pe care i-a fotografiat in ultimii zece ani. Sunt fotografii ale unor copii surprinsi in cele mai variate ipostaze – de la tristete la bucurie –, dar toate degaja speranta si optimism.

Bobby si cu mine impartasim convingerea ferma ca atunci cand oferi speranta cuiva chiar il poti ajuta, mai ales cand este vorba de un copil. Suntem siguri ca fiecare minge «indestructibila» va deveni un simbol al sperantei, o raza de lumina oricat de slaba care va arata puterea soarelui invizibil.

Cu ocazia sarbatorilor de iarna din acest an, va rog si pe voi sa va intrebati daca depuneti suficiente eforturi pentru a va ajuta semenii. Sau, cum spune Bobby, daca faceti „un pas concret, nu mai mare decat cel al unui copil” in acest sens. Pusi laolalta, acesti pasi pot duce la o mare schimbare. Sper din toata inima ca proiectul Speranta face diferenta sa schimbe viata copiilor din intreaga lume. Pentru ca un album de fotografie si o minge de fotbal pot schimba ceva.</p>

Vote it up
411
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza