Medicul de la ambulanţă

 

Într-o sâmbătă după-amiază,
la începutul lui aprilie, medicul Armando Gonzalez şi colegul lui goneau în ambulanţa galbenă, cu luminile aprinse şi sirena pornită, ca să ajungă la sursa unui apel ce părea obişnuit. Armando nu avea de unde să ştie că de data aceasta situaţia nu avea să fie deloc una obişnuită.

Imediat ce au ajuns la blocul din sudul cartierului Tlalpan, medicul de 27 de ani şi colegul său au sărit din ambulanţă, au apucat instrumentarul de prim ajutor şi s-au îndreptat spre apartamentul cu pricina, aflat la primul etaj. O femeie agitată îi aştepta la uşă. Au urmat-o în interior şi i-au înţeles imediat neliniştea. Întins pe spate pe canapea se afla soţul ei, un bărbat în jur de 40 de ani, care de-abia se putea mişca sau vorbi.

În timp ce Armando îi verifica semnele vitale, soţia bărbatului îi spunea că era bolnav de o săptămână, simptome tipice gripei, iar în ziua aceea temperatura îi urcase până la 41 de grade Celsius. Armando era intrigat, pentru că acum temperatura lui era de numai 37 de grade. Soţia i-a explicat că îi dăduse recent medicamente antitermice, dar că rămăsese tot letargic. Într-un final, se hotărâse să cheme Salvarea.

Armando şi ceilalţi paramedici care au lucrat la compania privată de ambulanţă Medic One fuseseră alertaţi cu privire la posibilitatea de a întâlni nişte cazuri de virus gripal şi îşi luaseră măsuri de precauţie speciale încă de la sfârşitul lui martie: la toate intervenţiile purtau măşti chirurgicale cu filtre speciale şi mănuşi.

În ciuda măsurilor preventive, Armando era îngrijorat de rapiditatea şi uşurinţa cu care se răspândea noul virus şi speriat pentru fiica sa în vârstă de un an şi patru luni şi pentru soţia lui, Gisela. Aceasta tocmai aflase că era însărcinată cu al doilea copil, urmând să nască în luna decembrie a acestui an. „Munca noastră poate fi foarte riscantă, pentru că noi intrăm în contact cu pacienţii. Există întotdeauna riscul să aducem un virus acasă“, spune Armando.

În timp ce se ocupa de pacient, Armando şi-a alungat gândurile negre şi, în cele din urmă, a uitat de ele, preferând să se concentreze pe ceea ce avea de făcut.

Chiar dacă era posibil ca bărbatul să fi avut gripă porcină, Armando s-a gândit şi la alte posibilităţi. Indiferent de boală, starea lui era foarte gravă şi trebuia internat de urgenţă.

Bărbatul nu a răspuns la niciun tratament aplicat de Armando şi nu dădea semne de revenire. Prin urmare, l-au pus pe targă, l-au luat cu ei în ambulanţă şi l-au lăsat la secţia de urgenţe a Spitalului General „Dr. Manuel Gea Gonzalez“.

Armando şi colegul său nu au avut timp să stea şi să se uite la doctorii care făceau eforturi să stabilească diagnosticul bărbatului. La ambulanţa lui parveneau rapid tot mai multe apeluri şi ei trebuiau să acţioneze urgent. Abia după două zile, când s-a întors la spital, Armando a aflat de la cadrele medicale că bărbatul pe care îl adusese era infectat cu virusul gripal AH1N1.

Armando nu ştie ce s-a întâmplat cu bărbatul respectiv, dar speră că a fost mai norocos decât cei şase oameni din cartierul Tlalpan care au murit după ce au luat virusul.

Armando continuă să lucreze în ture de 14 ore. În mod incredibil, în afară de cazul relatat mai sus, el nu a intrat în contact direct decât cu încă un singur caz de AH1N1. Este convins că, dacă se va mai întâlni şi cu alte cazuri similare, instructajul de care a beneficiat şi echipamentul de protecţie vor împiedica infectarea lui.

Nu doar viaţa lui depinde de acestea, ci şi viaţa şi viitorul soţiei, fiicei şi copilului lor nenăscut.

Vote it up
2
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza