Mancarea de tip fast food creeaza dependenta, asemanatoare cu cea de data de heroina, morfina sau nicotina

O alimentatie care se compune in mod esential din hamburgeri, cartofi prajiti, bauturi gazoase si zaharate si cofetarie industriala duce la alterarea metabolismului si predispune consumatorii la un comportament antisocial.
 

<p>Acesta este rezultatul unor studii realizate in Statele Unite, tara care face un lobby puternic impotriva mancarii de tip "junk-food" si a publicitatii la astfel de produse. Si asta pentru ca, aici, copiii intre 6 si 14 ani mananca in restaurante de tip fast-food de 3 ori pe zi, iar unul din 15 este obez. Asadar, banalul hamburger poate provoca dependenta, dar chifteaua americana nu este singurul aliment care provoaca fericirea. Gogosile, costita, carnatii ieftini si prajiturile cu ciocolata, consumate regulat, pot deveni un substitut al fericirii si, in timp, devenim dependenti de ele, releva studiile.

Dupa placere urmeaza depresia

Banalele aripioare picante, pizza sau sendvisurile cu sosuri, carne si branzeturi, insotite de cartofii prajiti, sa aiba acelasi efect asupra organismului ca un praf inhalat? Raspunsul specialistilor este categoric afirmativ. Aceasta este concluzia unei serii de studii realizate de institutele de nutritie din Statele Unite. Experimentele s-au facut pe cobai, carora timp de un an li s-a inclus in dieta cate o masa zilnica bogata in grasimi si zaharuri asemanatoare unei mese la fast-food. Dupa aceasta perioada, li s-a sistat brusc sursa de grasimi si zaharuri, soarecii fiind supusi unei alimentatii sanatoase. Din acel moment, cobaii au intrat intr-o stare de anxietate, tremurand din tot corpul si au devenit extrem de violenti. Simptomele soriceilor au fost similare celor ale dependentilor de nicotina, morfina sau heroina.

Doua vizite saptamanal la fast-food egal kilograme in plus

Cercetatorii au si o explicatie - consumul regulat de mancare junk-food produce in creier asa-numitele substante chimice ale placerii, care creeaza dependenta. Hidratii de carbon simpli sau zaharurile simple (procesate industrial), pe care le contin snackurile, au un efect energizant imediat, deoarece sunt rapid transformate in glucide, ulterior in calorii. Dupa consum, se instaleaza moleseala, adica efectul contrar celui scontat. Care ar fi explicatia? Cand procentul zaharului din sange creste rapid, organismul incepe sa produca insulina in exces, pentru a elimina surplusul din sistem. In consecinta, odata cu scaderea rapida a nivelului de zahar din sange, organismul intra intr-o stare mai proasta decat cea pe care credeam ca o combatem. Asadar, sustin specialistii in nutritie, substantele continute in mancarea dulce, sarata si grasa de la fast-fooduri ne fac sa mancam de sase ori mai mult decat e necesarul real al organismului. Mai mult, acest tip de hrana contine cantitatea de calorii si nutrienti suficienta pentru intreaga zi, dar nimeni nu se rezuma la o singura masa pe zi. Concluzia? Cei care mananca de doua ori pe saptamana produse junk-food iau mai mult in greutate decat cei care mananca o data la doua saptamani.

Campanii anti-fast-food

Campanii anti-fast-food sunt in toata lumea. E recunoscuta revolutia pe care Jamie Oliver a initiat-o in scolile britanice pentru a promova hrana sanatoasa, din care nu lipsesc fructele si legumele. Un alt opozant al mancarii nesanatoase este Eric Schlosser, care a iscat un adevarat scandal in Statele Unite in 2001, cand si-a publicat prima carte in care blama fast-foodurile: "Fast Food Nation". Recent, Schlosser a publicat o noua carte pe acelasi subiect: "Chew on This", dedicata in special copiilor si tinerilor pentru a-i informa in legatura cu riscurile la care se expun mancand doar "junk-food". Lista n-ar fi completa fara documentarul lansat in 2004, in America: "Super Size Me". Regizorul filmului s-a expus singur unui experiment. Pentru o perioada de timp a mancat doar junk-food, zilnic, de trei ori pe zi, renuntand la exercitiu fizic regulat. Dupa 30 de zile s-a ingrasat cu 11,1 kg, o crestere de 13% din masa sa corporala, idexul masei sale corporale crescand de la 23,2 (normalul se incadreaza intre 19-25) la 27. Mai mult, starea sa emotionala a devenit extrem de schimbatoare si prezenta disfunctii sexuale. I-au trebuit 14 luni sa revina la greutatea initiala.

INFO PLUS

Bauturile racoritoare pe baza de cofeina - cele mai periculoase pentru copii Cu siguranta, fiecare dintre noi am mancat la un fast-food. Acest tip de hrana nu poate fi exclus in totalitate din alimentatie, dar trebuie consumata cu moderatie si discernamant. Dintre alimentele fast-food, recomandate sunt pizza, salatele de legume, preparatele pe baza de peste sau pui - atentie, si ele contin multe grasimi. Copiii trebuie sa evite bauturile racoritoare carbogazoase pe baza de cofeina sau cele care includ foarte multi conservanti si zahar, prajiturile, dulciurile, hot dogul si hamburgerul.

INFO PLUS
In fiecare zi, 250.000 de romani mananca doar in restaurantele celor doua mari lanturi de fast-food

INFO PLUS
Peste 65% dintre reclamele pentru produse alimentare promoveaza bauturi nesanatoase si dulciuri</p>

Vote it up
145
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza