Mancare de fazan cu telina

In aceasta mancare excelenta de iarna, boabele de ienupar si portocalele condimenteaza sosul, iar nucile au o contributie crocanta.
 


Ingrediente:
2 linguri ulei de masline extra
virgin, 4 fileuri din piept de fazan fara oase, 400 g in total, 1 ceapa tocata
marunt, 3 mere de desert, 2 miezuri de tije de telina taiate in doua pe
lungime, fasii de coaja de portocala, 1 portocala, sucul, 1 lingurita boabe de
ienupar zdrobite putin, 400 ml supa de vanat sau de pui (preferabil facuta in
casa), 85 g jumatati de nuca, sare si piper; pentru piureul auriu: 4 morcovi
taiati bucati, 450 g cartofi curatati si taiati bucati, 2 pastarnaci mari
taiati bucati, 100 ml lapte semidegresat.


Preparare:
Se incalzeste cuptorul la 180 de
grade Celsius (pozitia 4). Se incinge uleiul intr-o caserola rezistenta la foc.
Se adauga fileurile de fazan si se prajesc la foc mare 1-2 minute, rumenindu-se
pe ambele parti. Cu o spumiera se scot din cratita si se lasa deoparte. In
caserola se pune ceapa, se face focul mic si se prajeste incet circa 5 minute
sau pana se moaie dar nu se rumeneste. Se curata, se scoate miezul si se fac
cubulete 2 mere si se adauga in caserola (al treilea mar se pastreaza pentru
ornat). Daca telina este prea lunga ca sa intre in caserola, se taie
transversal in doua, apoi se pune in caserola cu coaja si sucul de portocala,
boabele de ienupar, bulionul si nucile. Se pun putina sare si piper si se da la
fiert la foc potrivit. Cand fierb se pun fileurile de fazan inapoi in caserola
impingandu-le sub telina. Se acopera bine si se pun la cuptor 20-25 de minute
sau pana cand este fraged fazanul. Telina trebuie sa fie inca destul de tare.
Nu se coc prea mult pentru ca fazanul se va usca, iar telina va fi prea moale.
Intre timp, se prepara piureul. Se pun legumele intr-o cratita mare si se
toarna apa fiarta cat sa le acopere. Se adauga sare dupa gust si se pun din nou
la fiert. Cand clocotesc, se face focul mic, se acopera cratita si se fierb
timp de circa 20 de minute sau pana cand sunt fragede legumele. Se pun legumele
fierte intr-o strecuratoare sa se scurga. Se toarna laptele in cratita si se
pune la foc mare. Cand laptele este fierbinte, se ia de pe foc si se pun
legumele inapoi in cratita. Legumele si laptele se fac piure pana se
omogenizeaza si se pun sare si piper dupa gust. Se acopera cratita ca sa
mentina piureul cald pana se termina mancarea. Cu o spumiera se scot fazanul,
telina, merele si nucile intr-un vas cald. Se acopera si se tin fierbinti. Se
arunca coaja de portocala, apoi lichidul de fierbere se pune la fiert la foc mare.
Se clocoteste 5 minute sau pana cand lichidul scade si are o consistenta putin
ca de sirop. Intre timp, se taie in patru si se scoate miezul de la marul
pastrat pentru ornat, apoi se taie in felii. Se imparte piureul in 4 farfurii
si se pun deasupra telina, merele si nucile. Se taie fazanul felii si se
aranjeaza peste telina. Se gusta sosul, se pun sare si piper daca este cazul,
apoi se toarna peste fazan si telina. Se orneaza cu feliile de mar si se
servesc. Se serveste cu piure cald de morcovi, pastarnac si cartofi - perfect
cu fazanul.


Timp de preparare:
30 minute


Timp de gatit:
40-45 de minute

Se obtin 4
portii.

Fiecare
portie contine: 650 kcal; 42 g proteine; 32 g grasimi (din care 6 g grasimi
saturate); 52 g carbohidrati (din care 26 g zahar); 10 g fibre.

Avantaje:

- Fazanul
are un continut scazut de grasime si este o sursa excelenta de fier si vitamine
B.

- Telina
contine un compus numit ftalida despre care se crede ca ajuta la scaderea
tensiunii sanguine.

Cateva idei:

- Fileurile
de fazan se inlocuiesc cu 1

copan

de fazan, iar in etapa 3 timpul de fierbere se mareste la 40-45 de minute. La
jumatatea acestui interval se adauga telina pentru a se evita fierberea prea
indelungata a acesteia.

- Legumele
radacinoase sunt delicioase in caserola cu fazanul. Nu se mai pun ceapa,
telina, mere si nuci. in schimb, la pasul 2, se rumenesc 100 g de salote, apoi
se imping in- tr-o parte a cratitei. Se adauga 200 g praz fra-ged mic si se
amesteca pe foc mare 2 minute, apoi se adauga 200 g morcovi mici fragezi si 200
g de pastarnac mic fraged. Se pune fazanul si se termina ca in reteta
principala.

- In loc de
fazan se foloseste piept de pui sau de curcan fara piele, dezosat.

- O
alternativa delicioasa la telina este feniculul - se utilizeaza 4 bulbi taiati
in doua pe lungime.

Vote it up
161
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza