Lordul Fraudelor

Detinea un titlu nobiliar, un conac la tara si un Rolls-Royce alb. Dar Hugh Rodley nu era ceea ce parea.Foto: The Reader's Digest Association, Inc./GID
 

<p>Ora ora unu noaptea, intr-o sambata, pe 2 octombrie 2004, iar in Londra era o liniste mormantala. Doi barbati, unul cu un laptop, iar celalalt cu parul strans in coada, se oprira in fata usii incuiate de la sediul european al corporatiei bancare japoneze Sumitomo Matsui.

O persoana care se afla de cealalta parte a usii le dadu drumul inauntru, dupa ce in prealabil modificase senzorii de miscare de la camerele video de supraveghere, astfel incat acestia sa nu poata fi inregistrati.

Gratie aceleiasi persoane din interior, in septembrie, domnii Laptop si Coada de cal instalasera un software de tip keylogging pe toate computerele de la Sumitomo. Acestea inregistrasera parolele si detaliile conturilor bancare ale clietilor bancii - informatii pe care acum venisera sa le colecteze.

Au intrat pe site-ul SWIFT - Societatea Internationala de Telecomunicatii Financiare Interbancare, folosita de 8.000 de companii pentru a transfera bani in toata lumea. Cu ajutorul parolelor furate, aveau acces la conturile companiilor Toshiba International, Nomura Asset Management, dar si ale altor corporatii importante - pe care le atacau in mod sistematic. Fondurile erau apoi depuse la alte banci, in conturi ale unor companii fictive, cu activitate in diverse domenii, de la productia de computere la cea de uleiuri vegetale.

Mai intai, au fost expediate 13 milioane de lire intr-un cont in Liechtenstein, apoi alte 19 milioane in cateva banci din Spania. Alte 57 de milioane de lire urmau sa fie transferate intr-un cont deschis la o banca din Dubai, inclusiv 10 milioane pentru firma de confectii Laxmi Devi Trading, denumita dupa zeita hindusa a bunastarii. Urmau sa mai aiba loc tranzactii in Hong Kong, Turcia, Israel sau Singapore.

Dupa ce au stabilit instructiunile de transfer pentru 229 de milioane de lire de la compania Sumitomo, cei doi barbati au verificat formularul de tranzactie si au apasat pe butonul Send. Apoi au parasit cladirea, felicitandu-se reciproc pentru comiterea celui mai mare jaf din istoria bancara britanica.

Lordul

Cu joben si cravata de firma, lordul Hugh Rodley, in varsta de 57 de ani, cobori din Rolls Royce-ul sau alb in fata conacului in stil Tudor, locuinta sa in valoare de doua milioane de lire din Tewkesbury, Gloucestershire, in sud-vestul Angliei, pentru a se intalni cu sotia sa, Lady Pamela. Conacul, unde daduse atatea petreceri generoase, este inconjurat de cinci acri de pamant si de mai multe padocuri si grajduri care gazduiau cai din rasa Morgan. Obtinusera mai multe premii, iar fiica sa, Natasha, ii calarea la evenimente de echitatie din tara.

Dar individul acesta solid, cu o mustata groasa, nu era atat de respectabil pe cat parea. Un cuplu de sexagenari din Irlanda de Nord investise 40.000 de lire intr-una din companiile sale, care vindea francize internationale pentru cartele telefonice. Cand firma a dat faliment, cei doi au angajat un detectiv particular. Acesta a descoperit ca Rodley avea cel putin 30 de companii, care fusesera toate desfiintate ca prin minune. Sotul i-a scris, rugandu-l sa le inapoieze economiile de-o viata. In scrisoarea de raspuns, Rodley i-a replicat:  "Voi spune lumii ca esti un mincinos si un sarlatan".

Prima greseala

La cateva minute dupa inceperea programului, luni, 4 octombrie, angajatii Sumitomo au bagat de seama ca ecranele erau albe, iar cablurile de retea fusesera taiate sau indepartate. Cei doi indivizi care se ocupasera de toata operatiunea calculasera ca, in cateva ore, sistemul avea sa fie repus pe picioare. Dar, pana atunci, cele 229 de milioane de lire ar fi fost in si­guranta in bancile de destinatie, de unde puteau fi impartite in sume mai mici, trecute in alte conturi si apoi "spalate".

Pana la pranz, inginerii IT au repus sistemul in functiune. Sute de mesaje, care se adunasera in weekend, apareau in cascada pe ecrane. Unul dintre ele era de la SWIFT si se referea la suma de 229 de milioane de lire: "A intervenit o eroare de cod. Va rugam sa confirmati ca tranzactia este autorizata".

Hotii facusera o mica greseala atunci cand completasera formularele. Asadar, banii se aflau in continuare in siguranta in conturile clientilor bancii Sumitomo.

Banca avea acum de luat o decizie dificila: sa pastreze tacerea, pentru a evita distrugerea reputatiei de banca sigura pe care o avea, sau sa ape­leze la fortele de ordine, pentru a impiedica hotii sa repete aceleasi tactici si in alte parti.

Au ales ultima varianta. </p>

Vote it up
908
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza