Lista neagra a bauturilor care taie efectul medicamentelor

Alcool cu antibiotice niciodata. Feriti-va de sucul de citrice cand sunteti sub tratament si renuntati la cafea daca luati pastile pentru tratarea ulcerului.
 

<p>Cu toti stim ca nu este bine sa bem alcool atunci cand urmam un tratament cu antibiotice, dar la intrebarea de ce, raspunsul nu este unul clar. Prof. dr. Ion Fulga, seful catedrei de farmacologie si farmacoterapie a Universitatii de Medicina si farmacie "Carol Davila" din Bucuresti, explica de ce exista o incompatibilitate intre medicamente si anumite alimente.

Astfel, persoanele care urmeaza un tratament medicamentos cu antibiotice, precum penicilina, trebuie sa evite sa bea alcool pe tot parcursul terapiei, deoarece alcoolul duce la inactivarea antibioticelor. "Totul depinde de tipul de antibiotice pe care pacientul il ia. Efectele negative asupra organismului uman pot fi mai mari daca pacientul ia anumite antibiotice pentru tratarea tuberculozei si apoi bea alcool - precum inrosirea pielii sau aparitia unei stari «alterate» a intregului corp", spune prof. dr. Fulga.

De asemenea, cafeaua prezinta "antagonism de efect", adica are efect de stimulare a secretiei gastrice, reducand eficacitatea medicamentelor de tip antiulceroase. Mai mult, cofeina creste efectele secundare (digestive si cardiace), ale teofilinei, un bronhodilatator folosit in tratarea astmului. Aceasta bautura mai poate, in acelasi timp, diminua actiunea unor calmante, precum benzodiazepinele, si duce la cresterea actiunii diureticelor.

Bauturile acide influenteaza absorbtia unor medicamente ca ampicilina, oxacilina, penicilina V, eritromicina. Medicii recomanda persoanelor care urmeaza un tratament cu aceste medicamente sa le administreze, in general, la aproximativ doua sau trei ore dupa masa, atunci cand PH-ul gastric este mai redus.

Laptele se bea dupa o jumatate de ora de la ingerarea pastilelor

"Lactatele diminueaza efectul medicamentelor, mai ales in cazul tetraciclinei. Recomand pacientilor sa evite sa ia medicament cu iaurt sau lapte, deoarece pastila nu isi mai face efectul. Se poate bea lapte sau manca un iaurt dupa cel putin jumatate de ora de la luarea pastilei, dar in nici un caz inainte de a lua medicamentul", spune prof. dr. Fulga.

Specialistul completeaza ca sucul de grapefruit are un efect extrem de periculos asupra organismului atunci cand medicamentele sunt luate cu acest lichid. Sucul de grapefruit interfereaza cu un numar mare de medicamente, precum cele pentru persoanele cardiace, care sufera de reflux gastro-esofagian, disfunctie erectila, convulsii sau tulburari ale somnului. "Nu conteaza daca este suc din grapefruit alb sau rosu, ambele au efectul de a accentua aparitia reactiilor adverse. Sucul provoaca o crestere a absorbtiei pastilei la nivelul intestinului si o incetinire a distrugerii medicamentului de catre ficat", explica prof. dr. Ion Fulga.

Medicii recomanda persoanelor care obisnuiesc sa bea suc de grapefruit si au diferite afectiuni sa amane sucul cu cel putin doua ore de la luarea medicamentelor, pentru a evita aparitia efectelor negative.</p>

Vote it up
434
Ai votat deja!Voteaza