Lista care salvează vieți

 

Lucrând pe baricadele secției de terapie intensivă
a spitalului Johns Hopkins, dr. Peter Pronovost a observat ceva: adesea, grăbindu-se să intervină în caz de urgență, colegii săi nu mai respectau regulile elementare de prevenție a infectării cu bacterii a tuburilor sau cateterelor, prin care se administrau medicamente sau fluide direct în vasele sangvine principale.

În fiecare an,
spitalele au de-a face cu zeci de mii de cazuri de infecții provocate în acest mod, care duc la o spitalizare prelungită, la cheltuieli mari şi, uneori, chiar la deces. În România, conform datelor Institutului de Sănătate Publică, anual se înregistrează peste 10.000 de cazuri de infecții intraspitalicești.

În scopul de a evita astfel de complicații,
dr. Pronovost a încercat să instituie o regulă simplă. Urmând recomandările de bază ale Centrului de Prevenție şi Control al Bolilor din SUA, el a întocmit o listă scurtă cu reguli pe care doctorii trebuie să le respecte atunci când introduc catetere venoase centrale.

O asistentă va fi permanent în apropiere,
cu lista în mână, şi îl va corecta pe doctorul care nu respectă aceste reguli. În acest fel, la Spitalul Johns Hopkins, în anii 2001-2002, numărul cazurilor de infecții de acest gen a scăzut de la 11 la zero pe zi, reducând nivelul cheltuielilor cu 1,8 milioane de dolari. La scurt timp, statul Michigan a adoptat regulile doctorului Pronovost, numărul infecțiilor scăzând cu 60% în primele trei luni de la implementare. După aproape doi ani, Asociația Sănătății şi Spitalelor din Michigan estimează că proiectul a dus la economii de 165 milioane de dolari şi a salvat aproximativ 1.600 de vieți.

„Îngrijire mai bună și mai sigură,
recuperare mai rapidă, confort sporit pentru pacienți și costuri de îngrijire mai mici - toate datorită scăderii numărului de infecții“, spune Spencer Johnson, președintele asociației. Dacă regulile ar deveni obligatorii în toate spitalele, această procedură simplă ar putea salva anual, numai în SUA, 18.000 de vieți și peste două miliarde de dolari.

Vote it up
1
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza