Lipsa vitaminei D, factor major de risc cardiac

Carenta de vitamina D este asociata cu un risc crescut de aparitie a bolilor cardiovasculare si a atacurilor cerebrale, informeaza un studiu al medicilor americani, potrivit AFP. Cercetarea a fost intreprinsa pe un esantion reprezentativ de aproximativ 28.000 de persoane, cu vârsta de pâna la 50 de ani si fara antecedente cardiovasculare, care au fost monitorizate timp de un an de zile.
 

<p>Studiul a relevat faptul ca voluntarii cu cele mai mici concentratii de vitamina D in organism se confruntau cu un ric de deces prematur cu 77% mai mare fata de persoanele cu un nivel obisnuit al acestei vitamine in organism. De asemenea, subiectii care sufereau de o insuficienta semnificativa de vitamina D au prezentat un risc cu 45% mai mare de a dezvolta o maladie coronariana si cu 78% mai mare de a suferi un atac cerebral.

Persoanele cu concentratii foarte reduse de vitamina D in organism erau, totodata, de doua ori mai expuse riscului de aparitie a insuficientei cardiace. "Am ajuns la concluzia ca, in primii 50 de ani de viata si chiar dincolo de acest prag, chiar si o carenta moderata de vitamina D este asociata cu aparitia maladiilor coronariene, a insuficientei cardiace, a atacurilor cerebrale si cu un risc mai ridicat de deces prematur", explica Heidi May, epidemiolog la Institutul de cardiologie Intermountain Medical Center din Salt Lake City (SUA), unul dintre autorii studiului.

In opinia cercetatoarei May, rezultatele studiului sunt foarte importante, deoarece medicii vor putea sa trateze mult mai usor carentele de vitamina D, iar in acest fel va scadea riscul de aparitie a maladiilor cardiovasculare, un factor serios de deces.
Vitamina D nu este frecvent intâlnita in alimente, ea existând in concentratii considerabile doar in ficatul de peste, spun medicii. Principala sursa de vitamina D o reprezinta expunerea la soare, care permite pielii sa o sintetizeze.</p>

Vote it up
187
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza