Libertatea avea gustul unui vin bun

 

„M
-am născut în satul maghiar Nyíracsád. În 1974, am obținut diploma de viticultor și am început să lucrez la ferma de stat din Balatonboglár. Era una dintre fermele de cea mai bună calitate din țară, dar acolo, ca peste tot în epocă, prevala abordarea cantitativă. Competiția de pe piață și cerințele de calitate aproape că nu existau.

Nu mă puteam dezbăra de sentimentul că îmi lipsea ceva. Chiar dacă am fost promovat într-o funcție de conducere, eram permanent conștient că sunt doar o rotiță dintr-un mare angrenaj. Rareori încercam satisfacția pe care ți-o dă împlinirea de sine. Am fost printre primii antreprenori care au înființat o firmă privată după căderea comunismului. Colegii m-au avertizat că fac un salt în necunoscut, dar eu credeam în libertate. Mă număr și printre fondatorii Forumului Democrat Maghiar, unul dintre partidele politice responsabile de schimbarea regimului.

Nu a fost ușor deloc să mă descurc cu firma, dar niciun moment nu m-am îndoit că făcusem lucrul corect.

Astăzi, cultivăm 33 de hectare, câteva dintre vinurile noastre au primit recunoaștere la nivel internațional, iar în 2008 am câștigat titlul de Producătorul de Vin al Anului. Cea mai mare plăcere a mea este că băiatul și una dintre fetele mele lucrează alături de mine. Ei sunt liberi și pot visa fără constrângeri. Sunt convins că le va merge chiar mai bine decât mie.“

Vote it up
165
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza