Legume umplute in stil mediteraneean

O gama de legume variata si plina de culoare este ideala pentru aceasta mancare apetisanta. Se servesc cu paine frantuzeasca si cu o salata mixta.
 


Ingrediente:

100 g orez cu bob lung, 250 g carne de miel tocata, 1 ceapa tocata, 4 ardei
grasi, 4 rosii mari coapte, dar ferme, 2 dovlecei mari, circa 225 g fiecare, 1
lingura ulei de masline extra virgin, 3 catei de usturoi tocati grosier, 170
g
  frunze tinere de spanac, 2 linguri frunze
proaspete de busuioc, rupte fasiute, 1 ou batut, sare si piper, 2-3 linguri
frunze proaspete de busuioc, rupte fasiute.


Preparare:
Se
fierbe orezul intr-o oala timp de 10-12 minute sau conform instructiunilor de
pe ambalaj. Se scurge. Cat timp se fierbe orezul, se pune carnea de miel cu
ceapa intr-o tigaie teflonata si se prajeste pana cand este facuta si rumenita,
iar ceapa s-a inmuiat. Se amesteca bine carnea si se rup cocoloasele ei astfel
sa se rumeneasca uniform. Se taie fiecare ardei in jumatate, pe lungime, prin
codita,
  si se indeparteaza cotorul si
semintele. Se taie capacul rosiilor (partea in care cresc coditele) si se
scobesc in interior. Se toaca marunt capacele lor si se pun intr-un castron,
impreuna cu sucul ce se scurge din rosii. Se taie dovleceii in jumatate, pe
lungime, si se scobesc in centru, lasand doar o cochilie de 5 mm grosime. Se
toaca miezul scobit si se adauga in castronul cu capacele de rosii tocate. Se
incalzeste cuptorul la 180°C. Se incinge uleiul intr-o tigaie neaderenta, se
adauga usturoiul si legumele tocate si se calesc, amestecand continuu, pana
cand se inmoaie. Se adauga spanacul si se gateste la foc moderat timp de 1
minut, pana se inmoaie. Se ia tigaia de pe foc si se adauga busuiocul, orezul
si carnea de miel. Se adauga apoi oul, se asezoneaza cu sare si piper, dupa
gust, si se amesteca totul cat mai bine. Se umplu legumele cu mixtura de carne
si legume. Se aranjeaza ardeii si dovleceii intr-un singur strat, pe una sau
doua tavi de copt. Legumele nu trebuie sa fie aglomerate si sa se atinga intre
ele. Se acopera cu folie metalica sau un capac si se gatesc la cuptor 15
minute. Se adauga rosiile si se coc inca 15 minute, sau pana cand legumele
aproape devin fragede. Se descopera legumele si se coc inca 15-20 de minute,
sau pana cand sunt fragede si rumenite. Se servesc calde sau reci, presarate cu
frunze proaspete de busuioc.


Timp de
preparare:

45 de minute

Timp de gatit: 45-50 de minute

Se obtin 4
portii.

Fiecare
portie contine 324 kcal; 21 g proteine; 15 g grasimi (din care 5 g grasimi
saturate); 27 g carbohi­drati (din care 18 g zahar); 7 g fibre.

Avantaje:

- Legumele folosite in aceasta reteta sunt bogate in
fitochimicale si vitamine. Printre acestea, beta-carotenul din ardei, spanac,
rosii si dovlecei. Proprietatile antioxidante ale beta-carotenului protejeaza
celulele de radicalii liberi produsi in organism ca reactie

la stres.

- Dovleceii apartin aceleiasi familii ca pepenii,
dovlecii si castravetii. Coaja lor este bogata in beta-caroten iar carnea lor
este o sursa buna de niacin si vitamina B6.

O idee:


- Prepara legume umplute in stilul din Orientul
Mijlociu. Foloseste orez brun in locul celui alb si amesteca-l cu carne de miel
si ceapa prajite. Adauga 3 cepe verzi taiate bucatele, 3 catei de usturoi
tocati, cate 2 linguri de marar si menta proaspete tocate, 1/2 lingurita
seminte de chimen macinate, un praf de scortisoara macinata, 3 linguri iaurt, 2
linguri stafide, sucul de la 1/2 lamaie, sare si piper dupa gust.

Taie 2 vinete in jumatate, pe
lungime, si gateste-le in aburi 5 minute, sau pana cand sunt fragede.

Se
lasa sa se raceasca pana cand se pot manui, apoi se scobesc, lasand carcasa
groasa de 5 mm. Se toaca miezul scobit si se adauga la mixtura de miel si orez.
Se oparesc 4 foi mari de varza timp de 40-60 de secunde, pana ce se pot plia
usor. Se aranjeaza carcasele de vinete intr-o tava de copt si se umplu cu
mixtura de carne si orez. Se ruleaza restul umpluturii in frunzele de varza si
se pun si acestea in tava. Se amesteca 1 cutie de rosii tocate, circa 225 g, cu
suc cu tot, cu 120 ml bulion de legume sau de miel si se presara peste legume. Se
acopera tava cu folie de aluminiu si se coc 30 de minute. Se scoate folia si se
continua coptul inca 15-20 de minute, sau pana ce partea superioara a legumelor
incepe sa se rumeneasca. Se servesc fiebinti sau reci, garnisite cu frunze
proaspete de menta tocate.

Vote it up
143
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza