La ce sport e bine sa iti dai copilul

Cresterea rezistentei organismului si imbunatatirea coordonarii miscarilor sunt beneficii demonstrate pe care miscarea le aduce copilului tau.
 

<p>Referitor la activitatile fizice, prima intrebare pe care si-o pun mai toti parintii este legata de vârsta la care poate sa inceapa sa faca sport copilul lor, mai ales ca in ultima perioada se vorbeste chiar si despre bebelusi de trei luni care stiu deja sa inoate. De fapt, doar dupa 6-7 ani, capacitatile fizice ale copilului ii permit sa practice regulat un sport, spun specialistii.

Preferinte in functie de personalitate

Daca la prima intrebare ai gasit raspunsul, probabil te intrebi ce activitate ar fi mai potrivita pentru copilul tau. Aici, este necesar sa tii cont si de parerea micutului. In general, personalitatea copilului „dicteaza“ tipul de activitate preferata. Vei observa astfel ca, daca este timid, va fi inclinat sa aleaga karate, pentru a invata tehnici de aparare fizica.

Poti si tu sa-l indrumi sa-si aleaga un sport, astfel incât activitatea fizica sa-i modeleze personalitatea. Daca are foarte multa energie, ii poti sugera sporturi solicitante, cum sunt atletismul sau schiul, iar daca este introvertit, poti sa-i recomanzi sporturi de echipa, gen fotbal, baschet, handbal sau volei.

Alternativa  la obiceiurile nocive

Tara noastra se claseaza pe locul trei in Europa din punctul de vedere al numarului de copii obezi. Vinovate pentru acest lucru sunt alimentatia de tip fast-food si sedentarismul.

Pentru a combate obezitatea, specialistii le recomanda copiilor sa faca sport cel putin o ora pe saptamâna. Un  studiu efectuat de Fundatia Britanica a Inimii, care a inclus peste 1.000 de copii de vârsta scolara, arata ca unul dintre trei copii face miscare saptamânal mai putin de o ora.

Specialistul nostru

Lena Rustipsiholog psihoterapeut

Sportul este o componenta esentiala in dezvoltarea armonioasa a unui copil. Miscarea il ajuta sa se coordoneze mai bine, sa isi dezvolte abilitati care tin de viteza si de reactii imediate. Dezvoltarea fizica a copilului este influentata de miscare. Sistemul muscular, respirator, circulator si imunitatea au de câstigat de pe urma activitatilor fizice. Sportul il face pe copil mai vesel, mai increzator in el insusi.

Orice sport este indicat, dar pe un copil il ajuta mult sa practice si sporturi de echipa, pentru ca prin ele invata sa coopereze, sa socializeze, sa fie intr-o echipa si sa isi asume un anumit rol acolo, câstigând, prin initiativa si dedicare, respectul si aprecierea colegilor. De obicei, rolul pe care un copil si-l asuma inca din primii ani de viata intr-un sport de echipa spune foarte multe despre directia in care el are tendinta de a se dezvolta in relatiile sociale de-a lungul vietii.</p>

Vote it up
297
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza