Kilogramele în plus ne scurtează viaţa

 

Greutatea ta chiar contează! Acesta este semnalul de alarmă pe care îl trag din ce în ce mai mulţi specialişti, speriaţi de faptul că obezitatea a ajuns un adevărat flagel ce continuă să se extindă. Conform datelor Asociaţiei Internaţionale de Studiu asupra Obezităţii, în Uniunea Europeană trăiesc aproximativ 143 de milioane de adulţi supraponderali (36%) şi alţi 69 de milioane de obezi (17%), ceea ce face ca 53% din populaţia Europei să aibă o problemă gravă privind greutatea. Iar această problemă este principalul factor de risc în mai multe boli cronice ce constituie principala cauză a mortalităţii în UE. România nu face nici ea excepţie. „Inclusă în cel mai important studiu pentru cercetarea bolilor cardiovasculare, EuroAspire, a reieşit faptul că cel puţin opt din zece pacienţi români cu boli cardiovasculare au exces ponderal“, spune prof. dr. Dan Gaiţă de la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timişoara. „Obezitatea şi sedentarismul au depăşit fumatul ca factor ce poate fi «reglat» pentru a reduce riscul de boli cardiovasculare“, atrage el atenţia.

Pentru a vedea dacă ai deja probleme de greutate, calculează-ţi Indicele Masei Corporale (poţi să o faci şi pe site-ul nostru www.erd.ro). Conform clasificării Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, persoanele cu un IMC între 25 şi 29,9 sunt supraponderale, iar cele cu un IMC egal sau mai mare de 30 sunt obeze.

Dacă te încadrezi într-o categorie de risc, ia măsuri. În primă instanţă, te-ai putea adresa unui farmacist care îţi poate arăta care e cea mai bună soluţie pentru tine. De curând, peste 2.000 de farmacişti din toată ţara au fost instruiţi privind „scăderea în greutate“ în cadrul unui program iniţiat de un important producător de pe piaţa farmaceutică şi Colegiul Farmaciştilor din România.

Vote it up
2
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza