Jumatate dintre parinti, de acord cu vaccinul impotriva cancerului de col uterin

Ministerul Sanatatii a anuntat ca 52% dintre parinti sunt de acord ca fiicele lor sa primeasca vaccin impotriva cancerului de col uterin, potrivit unui sondaj realizat in cadrul campaniei de informare pentru prevenirea acestei maladii.Foto: Reader’s Digest
 

<p>"Potrivit sondajului 52% dintre cei care si-au exprimat o decizie de actiune sunt de acord ca fiica lor sa primeasca acest vaccin, 90% dintre parintii intervievati considera ca vaccinul HPV trebuie sa fie oferit gratuit in cadrul programului national de imunizare, iar 24% au spus ca au nevoie de mai multe informatii pentru a lua o decizie", a precizat Alexandru Rafila, membru in Comitetul de coordonare al acestei campanii.

Aceasta urmeaza sa inceapa in 23 noiembrie, prima etapa avand loc intre 23-30 noiembrie, cand elevele de clasele a VI-a si a VII-a vor primi prima doza de vaccin, urmand ca in lunile ianurie si mai 2010 sa le fie administrata a doua, respectiv a treia doza, a aratat Amalia Canton, director general in MS.

Canton a spus ca se va proceda similar ca in cazul altor campanii nationale de vaccinare, astfel ca data cand va avea loc imunizarea va fi anuntata cu cateva zile inainte. Copiii isi vor anunta parintii despre vaccinare.

Elevele vor fi vaccinate de catre medicul scolar sau dupa caz, de medicul de familie care are in arondare scoala respectiva. Inainte de vaccinare fiecare eleva va fi evaluata de catre medicul care urmeaza sa-i administreze vaccinul, iar ulterior va fi supravegheata timp de 15 minute.

"Vaccinarea nu este obligatorie, dar este ferm recomandata de catre autoritatile medicale nationale si internationale pentru ca este foarte util, eficient si sigur in prevenirea acestei boli care in Romania omoara anul peste 2.000 de femei", a mai spus Alexandru Rafila.

Ministerul Sanatatii a semnat un contract in 2008 pentru achizitionarea a 330.000 de doze de vaccin de la doua companii, in valoare de 23 milioane de euro. MS estimeaza ca pentru inceput, potrivit rezultatului sondajului, ar putea fi vaccinate aproximativ 110.000 de eleve dintr-un total estimat de 220.000.

Vaccinul achizitionat are termen de valibilitate pana in septembrie 2010, a mai spus Rafila care a adaugat ca in cazul in care vor fi necesare mai multe doze vor fi facute alte comenzi.

Secretarul de stat in MS, Cristian Anton Irimie, a aratat ca imunizarea anti HPV a elevelor pana in 14 ani "este recomandata de cele mai importante organisme internationale din domeniul sanatatii cu o reputatie incontestabila recunoscuta de intreaga comunitate medicala ca strategie eficienta de prevenire a cancerului de col uterin".

Potrivit lui Irimei, statisticile demonstreaza ca vaccinarea adolescentelor impotriva HPV si screeningul periodic prin testul Babes-Papanicolau pot preveni 95% din cazurile de cancer de col uterin.

Secretarul de stat a precizat ca anual se inregistreaza peste 3.000 de cazuri noi de cancer de col uterin cu peste 2.000 de decese, in total in Romania fiind inregistrate peste 40.000 de cazuri de imbolnavire. "Imunizarea anti HPV este sansa la viata pe care o acordam fiicelor noasatre si, pentru ca si parintii au inteles importanta acestei actiuni am decis reluarea campaniei de vaccinare", a concluzionat Irimie.

In prima etapa a campaniei desfasurate in 2008 au fost utilizate 8.000 de doze pentru vaccinarea celor peste 2.300 de eleve care au acceptat imunizarea.

Pretul celor trei doze de vaccin este pe piata libera (in farmacii) de 16-18 milioane de lei vechi, iar ministerul il da gratuit.</p>

Vote it up
266
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza