Jucariile, primul pas spre interactiune

Stimularea gandirii prin intermediul jocului, la varste fragede, poate determina o crestere a IQ-ului cu 50 de puncte
 

<p>Jucariile nu sunt doar simple accesorii, ci si elemente esentiale ale dezvoltarii rationale si emotionale. Specialistii in psihologia copiilor spun ca, pentru majoritatea copiilor, jucariile reprezinta centrul atentiei si al activitatilor zilnice construind o punte intre lumea fanteziei si cea reala.

Mai mult, joaca este o activitate importanta pentru dezvoltarea rationala, jucariile reprezentand oportunitati de explorare, de cunoastere si de interactiune sociala. Studiile in domeniu au demonstrat ca stimularea gandirii prin intermediul jocului, la varste fragede, poate determina o crestere a IQ-ului cu 50 de puncte. Psihologii completeaza ca pentru a influenta in mod pozitiv dezvoltarea copilului, esentiala este alegerea anumitor jucarii, iar cele recomandate sunt obiectele care reusesc sa mentina interesul crescut al copiilor si care implica un factor de interactivitate. "Pentru copil, joaca este distractie - pentru ca se amuza, instruire - copilul invata lucruri noi, miscare - alearga, sare, topaie, suie, coboara si explorare pentru ca descopera, afla, intreaba si observa etc. In joaca, copilul isi exerseaza deprinderile si abilitatile motrice, manuale, senzoriale, sociale. Cel mic imita ceea ce observa si pune in practica ceea ce a invatat", spune psihologul Irina Petrea.

Specialistul adauga ca joaca este esentiala si in cladirea relatiei parinte-copil, in intelegerea si apropierea de el, in castigarea increderii reciproce. "Este un pilon de baza in disciplinarea eficienta a copilului. Cel mai frumos compliment pe care l-am primit vreodata a venit din partea unui pusti de patru ani si jumatate care mi-a spus: «tu chiar stii sa te joci cu copiii!»", argumenteaza Irina Petrea.

Medicii pediatri atrag atentia parintilor in alegerile pe care le fac atunci cand vine vorba de jucarii, deoarece cadoul perfect poate fi periculos pentru cel mic. Medicii recomanda adultilor sa aleaga jucariile si in functie de varsta copilului.

Cele mai multe accidente atunci cand cei mici se joaca cu pistoalele cu alice, care pot fi extrem de vatamatoare pentru ochi. La fel de periculoase pot fi jucariile ce se pot descompune in piese mici, pentru ca acestea pot fi inghitite, sau foarfecele, deoarece se pot taia. </p>

Vote it up
185
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza