Interviu în exclusivitate cu Președintele Obama

Noul preşedinte al Statelor Unite discută, într-un dialog cu unul dintre cei mai influenți lideri religioşi americani, despre bine şi răuşi o lume mai bună.
 

Rick Warren: Biblia afirmă că cinstea şi dragostea sunt fundamentele artei de a conduce. Este o întrebare grea. Dacă e să priviți la viața dumneavoastră, care a fost cel mai mare eşec moral pe care l-ați înregistrat? Și care a fost cel mai mare eşec moral al Statelor Unite?

Barack Obama: Pe parcursul vieții, am avut de-a face cu suișuri și coborâșuri . Am avut o copilărie dificilă. Tatăl meu nu locuia cu noi. Au fost vremuri când am experimentat și droguri. Am consumat şi alcool, în adolescență. Și pun aceste lucruri pe seama unui anumit egoism din partea mea. Eram atât de preocupat de propria mea persoană şi de posibilele lucruri care m-ar fi putut nemulțumi, încât nu mă puteam concentra asupra celorlalți. Atunci când mă surprind luând-o pe o cale greşită, cred că deseori este din cauză că încerc să mă protejez pe mine însumi, în loc să încerc să urmez ceea ce vrea Dumnezeu.

Rick Warren: Da, un egoism fundamental.

Barack Obama: Acesta consider eu a fi un eşec personal.

Rick Warren: Și în ceea ce priveşte Statele Unite?

Barack Obama: Cred că cel mai mare eşec moral al țării, comis de când sunt eu în viață, este acela că încă nu urmăm preceptul biblic de bază că „tot ceea ce faceți pentru cel mai mic dintre frații mei pentru mine faceți“.

Rick Warren: Pentru mine faceți, da.

Barack Obama: Și acest principiu fundamental ar trebui să se aplice în ceea ce priveşte sărăcia, rasismul şi discri-minarea sexuală. Se aplică atunci când nu ne gândim să le oferim oamenilor şansa de a accede la clasa de mijloc. Există sentimentul că această țară, oricât de bogată şi de puternică ar fi, nu se gândeşte suficient de mult la cei mai mici.

Rick Warren: Care a fost cea mai importantă măsură politică pe care ați susținut-o în urmă cu zece ani, dar pe care nu o mai susțineți astăzi – şi asupra căreia v-ați răzgândit pentru că acum o vedeți într-o altă lumină?

Barack Obama: Încerc să mă gândesc la ce făceam acum zece ani. Un exemplu bun ar fi problema reformei serviciilor sociale. Am fost întotdeauna de părere că sistemul nostru de asistență socială guvernamentală pentru cei săraci trebuie schimbat, dar m-am temut că legea privind sistemul de asistență socială, semnată inițial de preşedintele Clinton, în urmă cu circa zece ani, ar putea avea rezultate dezas-truoase. Am depus eforturi în legislatura statului Illinois pentru a mă asigura că oferim sprijin pentru îngrijirea copii-lor şi asistență medicală sau alte servicii de susținere a femeilor care urmau să fie excluse din planul național de asistență socială.

A mers mai bine decât se aşteptau mulți. Iar una dintre convingerile mele este că obligația ca persoanele care beneficiază de fonduri de asistență socială să-şi caute un loc de muncă trebuie să stea la baza oricărei politici sociale. Nu doar pentru că persoanele care lucrează vor ajunge până la urmă să câştige mai mult, ci şi datorită simțului intrinsec al demnității pe care îl conferă munca şi al sentimentului că ai un scop în viață.

Rick Warren: V-ați recunoscut deschis credința în Iisus Hristos. Ce înseamnă aceasta pentru dumneavoastră? Ce înseamnă pentru dumneavoastră să credeți în Hristos şi cum se reflectă asta în viața de zi cu zi?

Barack Obama: Ca punct de plecare, înseamnă că eu cred că Iisus Hristos a murit pentru păcatele mele şi că sunt mântuit prin El. Aceasta este o sursă de tărie şi sprijin în viața de toate zilele. Știu că nu umblu singur şi ştiu că, dacă mă pot da uneori la o parte, pot înfăptui planul Lui chiar şi la scară redusă. Mai înseamnă că am speranța că păcatele mele de fiecare zi vor fi şterse. Dar asta îmi dă şi un sentiment al obligației de a mă ridica – nu doar în cuvinte, ci prin fapte – la nivelul aşteptărilor lui Dumnezeu. Și asta înseamnă a mă gândi la cei mai mici. Înseamnă a acționa corect, a iubi milostenia şi a umbla în smerenie cu Dumnezeu. Și a încerca să pui în aplicare aceste lecții în fiecare zi, deşi ştii că o să faci greşeli, fiind capabil să-ți recunoşti erorile şi să spui: „N-a ieşit chiar aşa cum credeam, dar poate că voi reuşi mai bine data viitoare“. Îmi dă încredere să încerc lucruri noi, cum ar fi să candidez la preşedinție, unde ştiu că tot mai poți greși din când în când.

Rick Warren: Haideți să vorbim despre avort. După părerea dumneavoastră, în ce moment poate un copil să înceapă să beneficieze de drepturile omului?

Barack Obama: Cred că, oricum am privi problema, fie din perspectivă teologică, fie din perspectivă ştiințifică, un răspuns specific la această întrebare este dincolo de competențele mele. Dar dați-mi voie să vorbesc la modul mai general despre problema avortului.

Un lucru de care sunt absolut convins este că această problemă are o componentă morală şi una etică. De aceea, cred că cine încearcă să nege dificultățile morale şi gravitatea pro-blemei avortului scapă din vedere un lucru esențial. Acesta ar fi punctul numărul unu. Punctul doi: eu susțin libertatea de a alege, nu pentru că susțin avortul, ci pentru că, după părerea mea, femeile nu iau aceste decizii la întâmplare. Se luptă cu această dilemă în felurite chipuri, consultân-du-se cu pastorii lor, soții lor sau medicii şi membrii familiilor lor. Pentru mine, principala țintă ar fi, în acest moment – şi cred că în această privință suntem de acord – cum putem să reducem numărul avorturilor.

Rick Warren: Ați votat vreodată pentru limitarea sau reducerea avorturilor?

Barack Obama: Susțin, de exemplu, limitarea avorturilor într-o fază avansată a sarcinii, dacă se face excepție pentru cazurile în care sarcina reprezintă un pericol pentru sănătatea mamei. Știu că militanții împotriva avortului vor considera această poziție neadecvată. Și le respect punctul de vedere.

Am afirmat întotdeauna că, referitor la acest subiect, nu mă voi contrazice cu cei care cred că viața începe în momentul concepției şi care se bazează ferm pe această convingere – pentru că este o problemă esențială de credință pentru ei. Nu pot decât să-i întreb: „Există vreo modalitate prin care putem reduce numărul sarcinilor nedorite, pentru a reduce de fapt sensul avortului, aşa cum îl percep femeile?“

Ca un exemplu, o întrebare pe care am adresat-o întotdeauna a fost: Cum oferim noi sprijinul necesar pentru a le ajuta pe femei să decidă să păstreze un copil? Le-am oferit oare asistența medicală de care au nevoie? Le-am pus la dispoziție serviciile de asistență de care au nevoie? Le-am oferit posibilitatea de a-şi da copilul spre adopție? Cred că aceste lucruri pot face diferența.

Rick Warren: Mai avem şi alte întrebări. Dați-ne o definiție a căsătoriei.

Barack Obama: Căsătoria este, în opinia mea, uniunea dintre un bărbat şi o femeie. Pentru mine, în calitate de creştin, este şi o uniune sfântă.

Rick Warren: Ați vota un amendament constituțional pe baza acestei definiții?

Barack Obama: Nu, n-aş vota.

Rick Warren: De ce nu?

Barack Obama: Pentru că, din punct de vedere istoric, noi nu am definit căsătoria în Constituția Statelor Unite.

Prin tradiție, am lăsat această problemă la latitudinea legislației fiecărui stat. Unii oameni consideră că ar fi nevoie de un amendament constituțional din cauza temerilor referitoare la căsătoriile între persoane de acelaşi sex. Eu nu promovez căsătoria între persoane de acelaşi sex, însă cred în uniunea civilă. Cred că, atunci când doi parteneri homosexuali vor să se viziteze la spital, statul ar trebui să le permită acest lucru. Nu cred că asta contravine în vreun fel convingerilor mele puternice referitoare la ce înseamnă căsătoria.

Credința mea este suficient de puternică şi căsnicia mea este suficient de solidă ca să-mi permită să le acord aceste drepturi civile celorlalți, chiar dacă am un alt punct de vedere sau văd problema din altă perspectivă decât ei.

Rick Warren: Există răul? Și dacă există, oare îl trecem cu vederea? Negociem cu el? Îl respingem? Îl înfrângem?

Barack Obama: Răul există. Cred că îl vedem pretutindeni. Vedem răul în Darfur… Vedem răul şi pe străzile oraşelor noastre, din păcate. Vedem răul în părinții care îşi maltratează copiii. Și el trebuie înfruntat. Trebuie înfruntat fățiş.

Una dintre convingerile mele ferme este că noi, ca indivizi, nu vom putea şterge răul din lume. Aceasta este sarcina lui Dumnezeu. Dar noi putem fi soldați în acest proces şi îl putem înfrunta atunci când ne iese în față. Este foarte important să abordăm cu smerenie problema înfruntării răului, pentru că s-au comis foarte multe fapte rele sub pretextul că încercăm să înfruntăm răul.

Rick Warren: În numele binelui?

Barack Obama: În numele binelui. Cred că este foarte important să dăm dovadă de smerenie şi să recunoaştem că simplul fapt că ne simțim mânați de bune intenții nu ne face întotdeauna să comitem fapte bune.

Rick Warren: Aş vrea să vorbim despre responsabilitatea Statelor Unite față de restul lumii. Suntem cea mai binecuvântată națiune din lume şi suntem binecuvântați să fim o binecuvântare. Cei cărora li s-a dat mult li se va cere mult. Să vorbim aşadar despre câteva probleme internaționale. În primul rând, despre război. Pentru ce merită să-ți dai viața, ca cetățean al Statelor Unite? Pentru ce merită să sa-crifici vieți?

Barack Obama: Evident, pentru libertatea Americii, pentru viețile americanilor, pentru interesele naționale ale Americii.

Rick Warren: Care ar fi criteriul în baza căruia ați decide să trimiteți trupe pentru a pune capăt unui genocid? Ca de exemplu cel din Darfur.

Barack Obama: Nu cred că există o linie bine trasată, dincolo de care să spui „gata, intervenim“. Cred că trebuie judecat de la caz la caz.

Principiul de bază ar trebui însă să fie acela că dacă stă în puterile noastre să preîntâmpinăm crimele în masă şi genocidul – şi putem colabora cu comunitatea internațională pentru a le preveni – atunci ar trebui să facem ceva.

Rick Warren: Și o întrebare la care țin foarte mult. Majoritatea oamenilor nu ştiu că în lume există 148 de milioane de orfani – 148 de milioane de copii care cresc fără mamă şi tată. Ei nu au nevoie să fie trimişi la orfelinat, ci să fie plasați în familii. Dar multe familii nu-şi permit să ia în grijă aceşti copii. Ați fi dispus să luați în considerare şi chiar să vă luați angajamentul de a pune în aplicare un plan de urgență pentru acești orfani?

Barack Obama: Cred că este o idee nemaipomenită. Este un lucru la care ar trebui să ne gândim şi să facem un plan – să încurajăm colaborarea dintre organizațiile neguvernamentale, instituțiile internaționale şi guvernul SUA pentru a vedea ce putem face. Dar o parte a planului nostru trebuie să cuprindă măsuri de preîntâmpinare a creşterii numărului de orfani. Și aceasta înseamnă că ajutăm la consolidarea infrastructurii de sănătate pu-blică în întreaga lume.

Rick Warren: Persecuțiile religioase. Ce credeți că ar trebui să facă Statele Unite pentru a pune capăt persecuțiilor religioase, de exemplu, din China, Irak sau alte țări pe care le considerăm aliate? Nu mă refer doar la persecutarea creştinilor, ci la persecuțiile religioase care au ca țintă milioane de persoane din întreaga lume.

Barack Obama: Primul lucru care trebuie făcut este să luăm atitudine şi să nu ne prefacem că aceste lucruri nu se întâmplă. Cred că este absolut esențial să avem o administrație prezidențială care spune lucrurilor pe nume şi participă la forumuri internaționale unde poate semnala încălcarea drepturilor omului şi absența libertăților religioase.

Un lucru esențial pe care trebuie să-l facem în această privință este să conducem prin puterea exemplului. Iată de ce este atât de important să promovăm toleranța religioasă aici, în Statele Unite ale Americii. Iată de ce este atât de important ca noi, care criticăm alte state că nu respectă domnia legii, să ne asigurăm că respectăm domnia legii şi principiul habeas corpus şi nu comitem acte de tortură. Acest lucru ne conferă autoritatea morală de a vorbi despre aceste probleme.

RICK WARREN ESTE AUTORUL CĂRȚII PURPOSE DRIVEN LIFE ȘI FONDATORUL PURPOSE DRIVEN CONNECTION

Notă: Rick Warren a fost inclus în clasamentul „Top 100 al celor mai influente persoane din lume“ al revistei Time. Cartea lui, Viața cu un scop, a fost vândută în peste 40 de milioane de exemplare în întreaga lume. Fragmentele de față, din interviul lui Rick Warren cu președintele Obama, realizat înainte de alegerile prezidențiale din SUA, au fost condensate din motive de claritate. Dacă vrei să afli mai multe despre activitatea lui Rick Warren, găsești informații în limba engleză pe www.purposedriven.com.

Vote it up
6
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza