Inima accepta grasimi „rele” doar in proportie de 10%

Inlocuiti grasimile "rele" (carnea si lactatele grase) cu grasimi "bune" - peste slab, uleiuri vegetale, alune, fistic
 

<p>Bolile de inima, desi reprezinta prima cauza de mortalitate la nivel mondial, pot fi prevenite in proportie de 80%, spun medicii cardiologi. Alegerile pe care le facem in viata de zi cu zi, atât In ceea ce priveste alimentatia, cât si stilul de viata, influenteaza direct factorii de risc ai bolilor cardio-vasculare. Specialistii spun ca ne putem ajuta inima sa ramâna sanatoasa, respectând zilnic câteva principii simple: alimentatie echilibrata cu un consum redus de sare si grasimi animale, miscare, evitarea factorilor de risc precum fumatul si consumul excesiv de alcool.

Grasimile "rele" din alimentatie sunt cele care cauzeaza cele mai multe dintre bolile de inima, prin cresterea colesterolului. De aceea, medicii recomanda reducerea acestor grasimi saturate si Inlocuirea lor cu cele "bune", de origine vegetala. Surse Insemnate de "grasimi bune" sunt pestele slab, uleiurile vegetale, alunele, fisticul, semintele, spune conf. dr. Ioan Coman, de la Societatea Romana de Cardiologie. Aceste alimente sunt bogate In omega 3 si omega 6, acizi grasi esentiali care au rol Insemnat In pastrarea sanatatii inimii.

Grasimile "rele" se gasesc in carnea si lactatele grase, precum si In produsele de patiserie (biscuiti, pateuri). Doar 10% din totalul de grasimi pe care le consumam ar trebui sa fie grasimi saturate, subliniaza medicul Coman. In ceea ce priveste miscarea, nu este neaparat nevoie sa mergem la aerobic, sa alergam kilometri prin parc sau sa ridicam greutati. Medicii spun ca este suficient sa iesim zilnic la o plimbare de 30 minute, sa mergem pe jos câteva statii de autobuz de la serviciu Inspre casa sau sa alegem scarile In locul liftului.

Inima noastra este numita, pe buna dreptate, "motorul" Intregului organism. Desi nu cântareste mai mult de 300 de grame, ea pompeaza de aproape 100.000 de ori In fiecare zi si de peste 35 de milioane de ori pe an. Intr-o singura zi, sângele din corpul nostru calatoreste aproape 20 de mii de kilometri, suficient cât sa bati drumul de la Bucuresti la Tokyo si Inapoi.</p>

Vote it up
296
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza