Indemnizație mai mare pentru mame

Este o decizie corectă ca proaspetele mame să primească 85% din salariu?
 

Proaspetele mame vor primi, de la 1 ianuarie 2009, o indemnizație calculată în raport cu salariul pe care l-au avut la locul de muncă drept sprijin pentru creșterea nou-născutului. După aproape trei ani de dezbateri, presiuni din partea societății civile și chiar procese inițiate de mame împotriva statului, Parlamentul a adopat o nouă lege privind susținerea socială a părinților cărora li se naște un copil.

Actul normativ prevede ca persoanele care intră în concediu de creștere a copilului să primească o indemnizație de 85% din media ve-niturilor nete realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai puțin de 600 de lei. În prezent, statul acordă proaspetelor mame, care au muncit cel puțin 12 luni înaintea nașterii, o indemnizație fixă de 600 de lei, indiferent de ve-niturile lor, la care se adaugă o alocație de 200 de lei pentru copil.

„Din 1,9 milioane de femei ce contribuie la bugetul asigurărilor sociale, doar 20% au venituri peste salariul mediu pe economie, care este de 1.100 de lei“, a declarat ministrul muncii, Mariana Câmpeanu, despre noua lege a mamelor.

La sfârșitul lunii octombrie, aceasta a fost promulgată și de președintele Traian Băsescu, fiind publicată în Monitorul Oficial, astfel că nimic nu le mai poate împiedica pe viitoarele mămici să beneficieze, de anul viitor, de noile condiții. Deși cei mai mulți români sunt de acord cu noua măsură legislativă, există însă și persoane, în special din rândul celor cu venituri mici, care se simt nedreptățite.

Vote it up
34
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza