Inchis pe nedrept

Joseph Salvati a stat in inchisoare trei decenii pentru o crima pe care nu a comis-o. L-a socat sa afle cine l-a trimis dupa gratii.
 

<p>Puteai auzi ticaitul ceasului din spatele salii de judecata si tipetele pescarusilor care se roteau peste orasul Boston cand juratii, ridicand privirea pentru prima data in timpul procesului - care durase 50 de zile -, s-au intors catre cei sase oameni din boxa acuzatilor. Cu o zi inainte, cei sase fusesera condamnati pentru uciderea unui mafiot tanar din localitate, pe nume Edward Deegan, zis "Teddy". Juriul trebuia sa aleaga acum intre inchisoarea pe viata si condamnarea la moarte.

Cu o voce dura, judecatorul Felix Forte, de 73 de ani, s-a adresat pe rand primilor patru acuzati:
- Sunteti condamnati la moarte in scaunul electric. La data stabilita, energia electrica va trece prin corpul vostru pana veti muri.
Joseph Salvati, de 35 de ani, tata a patru copii, era urmatorul. Condamnat pentru complicitate la crima, s-a ridicat tulburat in picioare. Forte l-a intrebat daca avea ceva de declarat. Desi Salvati isi sustinuse de la inceput nevinovatia, a spus doar:
- Nu.
- Esti condamnat sa iti petreci tot restul vietii in inchisoarea Walpole, fara posibilitatea de a fi eliberat conditionat.
Aceasta a fost sentinta judecatorului in acea zi de 31 iulie 1968. Era tot un fel de condamnare la moarte.
Ba chiar era mai greu, deoarece Salvati si trei dintre ceilalti cinci acuzati  erau nevinovati. Si, inca si mai grav, FBI-ul stiuse aceasta de la bun inceput.

La jumatatea anilor ‘60, crima organizata luase amploare in New England. J. Edgar Hoover, controversatul director al FBI, lansase campania de eradicare a Mafiei, iar agentii de teren doreau sa dezvolte relatii cu informatorii din interiorul acesteia. Detectivii din birourile din Boston s-au infiltrat curand in lumea interlopa a crimei organizate, formand aliante cu o retea de gangsteri, inclusiv cu Joseph "Animalul" Barboza, un camatar violent si ucigas platit, cu aproximativ 30 de crime la activ.
Desi misterul legat de impuscarea lui Deegan, din 1965, intr-un gang nu va fi niciodata elucidat cu adevarat - mai multe rapoarte sugereaza faptul ca FBI-ul fusese avertizat si, cu toate acestea, nu facuse nimic pentru a impiedica producerea crimei -, astazi este clar ca Joseph Salvati nu a avut nicio legatura cu aceasta crima. Barboza a recunoscut ca a participat la uciderea reprezentatului FBI care se ocupa de el, agentul special H. Paul Rico. Insa, avand in vedere intelegerea secreta cu Rico, ucigasul a nascocit un scenariu care ii proteja partenerul, Jimmy Flemmi, zis "Ursul", implicandu-i insa pe toti acuzatii, dintre care participasera cu adevarat numai doi.

Barboza, cel pentru care a fost creat Programul de Protectie a Martorilor, a fost ucis pana la urma de Mafie in 1976. In tot acest timp, Salvati a stat decenii intregi in inchisoare, formuland contestatii din spatele gratiilor. Cand a intrat in puscarie, era un barbat plin de viata care isi iubea sotia si copiii si caruia ii placeau pastele, alaturi de o sticla cu vin bauta cu prietenii. Cand a iesit din inchisoare, dupa 29 de ani si sapte luni, avea parul alb si era deja strabunic.

Salvati a fost reabilitat public in ianuarie 2001, la o luna dupa ce o echipa speciala, care investiga felul in care biroul FBI din Boston se ocupa de informatorii din Mafie, a descoperit documente ascunse mult timp. A reieøit  ca oameni nevinovati fusesera inchisi pentru uciderea lui Deegan. In iulie anul trecut, intr-un proces civil intentat de familiile celor patru condamnati pe nedrept, judecatorul federal Nancy Gertner a dispus ca statul sa plateasca despagubiri in valoare de 101,7 milioane de dolari. "Atunci cand Barboza a identificat reclamantii, agenflii stiau cu siguranta ca acesta mintea", a scris judecatorul in decizia de 223 de pagini care facea lumina in acest caz. "Oficialii FBI in functie la acel moment le-au permis angajatilor sa incalce legile, regulile si sa distruga vieti."

"Mi-au fost luate trei generatii din aceasta familie, care au crescut fara mine, si o viata alaturi de sotia mea," spune Salvati astazi. Acum, el locuieste in apartamentul modest din North End in care sotia sa a fost nevoita sa se mute acum 20 de ani, cand nu-i mai ajungeau banii. Isi ridica mana puternica si isi sterge lacrimile. "Stiti cum e sa nu fii niciodata alaturi de cei dragi la zile de nastere, la comuniuni, absolviri de scoala, nunti? Sau atunci cand copilul tau isi juleste un picior, isi rupe o mana, cand ar trebui sa te duci cu el la joaca? Statul mi-a furat mai mult de 30 de ani din viata."

Absolvent al unui liceu fara calificare profesionala, Joseph Salvati avea trei slujbe diferite, zece ore pe zi, sase zile pe saptamana, pentru a-si putea intretine familia. "Era munca temporara. Lucram orice gaseam. Mergeam pe chei si ajutam la descarcarea pestelui. Se numea «Aranjarea pestelui». Era o munca a naibii de grea, insa puteai castiga 60 de dolari pe saptamana. Descarcam carne din camioane in piete. Am muncit si ca portar. Lucram pana tarziu, insa 40 de dolari bacsis erau importanti", povesteste Salvati. 

"Traiam de pe o zi pe alta. Nu era usor, insa Joe facea tot ce ii statea in putinta. Ii duceam pe copii o data pe saptamana la o pizza, cateodata chiar si la cinematograf", spune si Marie.

La fel ca si ceilalti vecini ai sai din cartierul American North End, ai carui locuitori erau in special italieni, se imprumuta cateodata la camatarul din zona. Acesta era un individ care avea incredere ca aveau sa ii dea banii inapoi cand puteau. Intr-o zi, i-a spus lui Salvati ca afacerea sa fusese preluata de un camatar care avea legaturi cu Mafia: Joseph Barboza. Avea nevoie imediat de cei 400 de dolari pe care <i datora Salvati, dar acesta nu avea banii.

Cand Barboza a trimis doi recuperatori dupa bani, dintre care unul era inarmat cu o bata de baseball, Salvati le-a luat bata si i-a pus pe cei doi batausi pe fuga. Evident, asta l-a infuriat pe Barboza, care a trimis la Salvati un avocat al Mafiei. "Am un mesaj de la Joe Barboza. Mi-a zis sa iti transmit ca se va ocupa de tine asa cum stie el mai bine", i-a spus acesta lui Salvati. 
Razboaiele Mafiei incepusera nu departe de Charlestown si in cartierul Somerville’s Winter Hill de cativa ani. Deegan fusese victima uneia dintre desele bai de sange. In octombrie 1967, la doi ani dupa uciderea lui Deegan, Salvati isi ajuta un prieten sa isi mute mobila intr-un bar din apropierea cartierului muncitoresc unde locuia. Chiar atunci, Frank Walsh, un sergent de politie pe care il cunostea de cand acesta era un novice in meserie, s-a apropiat de el:
- Joe, am un mandat de arestare pe numele tau, i-a spus Walsh.
Apoi a inceput sa citeasca: "Crima de gradul intai - Teddy Deegan".
- Cine e Teddy Deegan?, l-a intrebat socat Salvati.
Inainte sa primeasca vreun raspuns, a fost arestat. </p>

Vote it up
1152
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza