Incaltamintea si sanatatea

Balerinii si cizmele Ugg (fara toc) pot cauza dureri ale talpilor, genunchilor sau spatelui
 

<p>Incaltamintea moderna, precum balerinii sau cizmele Ugg (cele fara toc), cauzeaza disconfort pe termen lung, caracterizat prin dureri ale talpilor, genunchilor sau spatelui, avertizeaza medicii britanici in editia on-line a cotidianului Daily Mail. Specialistii explica acest lucru prin faptul ca majoritatea modelelor de incaltaminte moderne au toc foarte mic sau deloc, iar talpa lor este adesea din cauciuc. "Incaltamintea moderna este dezastruoasa. Adolescentele poarta pantofi moderni care nu le sprijina si nu le protejeaza suficient picioarele.

Astfel, tinerii sunt deosebit de vulnerabili in fata incaltarilor moderne, deoarece oasele piciorului continua sa creasca in aceasta perioada a adolescentei, fiind inca moi si vulnerabile. Vom avea o intreaga generatie cu probleme uriase de sanatate din cauza acestui tip de incaltaminte", a declarat Emma Supple, medic specialist la o clinica din Londra. In plus, pot aparea modificari de mers, fapt ce determina schimbari ale intregului schelet, cum ar fi in zona genunchilor, soldurilor sau a spatelui. "Adolescentele in special au probleme mari cu sanatatea picioarelor pentru ca pantofii pe care ii poarta sunt prea plati si nu sustin piciorul", sustine dr. Mike O'Neil, medic consultant la Societatea de Pediatrie din Marea Britanie.

Cei mai daunatori sunt balerinii. Desi acestia nu au nici toc sau vreo bareta care sa se ataseze pe picior, ei se fixeaza pe degetele picioarelor pentru a putea fi mentinuti. Astfel, tinerele trebuie sa târasca picioarele pentru a putea merge. Acest lucru, atentioneaza medicii, duce la probleme pe termen scurt si lung, precum inclestarea degetelor, bataturi, dureri de talpa si genunchi.

Specialistii atrag atentia si asupra cizmelor cu toc inalt care pot crea adevarate probleme iarna, pe gheata, dar si asupra celor fara toc - cizmele Ugg. Acestea au o talpa foarte moale care se toceste relativ repede sub greutatea corpului, femeile ajungând astfel sa calce partial doar pe tesatura cizmelor. Acest lucru, atentioneaza medicii, poate crea probleme de mers si dureri serioase.

Ortopezii spun ca cea mai buna incaltaminte este cea care respecta configuratia anatomica a piciorului si nu afecteaza musculatura si ligamentele membrelor. Incaltamintea incomoda, atrag atentia medicii, ar putea cauza adevarate traume la nivelul piciorului. Persoanele care aleg sa poarte pantofi incomozi, doar pentru particularitatile estetice ale acestora, se pot confrunta cu probleme grave ale sanatatii picioarelor. Incaltamintea cu toc foarte inalt, spre exemplu, poate duce la devierea si deformarea degetelor, care se pot suprapune. De asemenea, pot sa apara dureri ale genunchilor sau instabilitate articulara.</p>

Vote it up
464
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza