Iata care sunt diferentele intre gripe

Virusurile gripale circula in mod obisnuit in mediul uman si animal. Tulpini diferite pot cauza boala la oameni, pasari si porci.Foto: Reader’s Digest
 

<p>Gripa sezoniera este cauzata de virusuri gripale care sunt adaptate sa se raspandeasca in populatia umana (gripa umana). Oamenii prezinta imunitate naturala la tulpinile care se afla in circulatie, si aceasta imunitate poate fi crescuta in urma vaccinarii cu vaccin gripal sezonier.

Gripa aviara este cauzata de virusuri gripale adaptate pentru infectia la pasari. In mod similar gripa porcina este cauzata de virusuri gripale adaptate pentru infectia la porci. Toate aceste imbolnaviri prezinta aceleasi simptome la gazdele lor. Uneori, oamenii si animalele pot schimba intre ele tulpini de virus gripal, cum ar fi persoane infectate cu virus gripal aviar sau porcin, in mod uzual dupa contact direct cu animalele bolnave.

Amestecarea virusurilor gripale umane si animale poate duce la dezvoltarea unui virus gripal schimbat care are abilitatea de a infecta si a se transmite la oameni. In acest caz, oamenii pot sa nu aiba deloc imunitate fata de acest virus nou.

Gripa pandemica este definita ca fiind aparitia unui nou virus gripal care se raspandeste cu usurinta la oamnei. Cand apare acest nou virus, oamenii nu au imunitate naturala pentru a fi protejati impotriva lui. Ca urmare, exista riscul ca aceste virusuri gripale noi sa determine aparitia unei pandemii de gripa daca virusul se transmite cu usurinta de la om la om, potrivit informatiilor publicate pe site-ul Ministerului Sanatatii.

Romania a confirmat, in ultimele 24 de ore, 26 de cazuri noi de infectie cu gripa AH1N1, numarul total de cazuri confirmate ajungand astfel la 581, nefiind inregistrat niciun deces, potrivit statisticilor oficiale.

Specialistii spun ca numarul mare de cazuri confirmate in aceasta perioada este cauzat de patrunderea si raspandirea virusului AH1N1 pandemic in colectivitatile de copii si tineri din județele Iasi, Dolj, Prahova si din municipiul Bucuresti.

La nivel mondial, in ultimele 24 de ore, au fost raportate 18 decese, numarul total de decese inregistrate fiind de 6.171. Au fost raportate primele decese in Austria si Croatia.</p>

Vote it up
173
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza