HARTA PROPRIILOR GENE

 

Prof. dr. J. Craig Venter, biolog
fondator al Institutului pentru Cercetări în Genomică, a fost vedeta lumii medicale în septembrie, când a reuşit să-şi decodeze propriul genom şi l-a postat pe internet. Reader’s Digest l-a întrebat ce reprezintă de fapt această descoperire.

RD: Ajută-ne şi pe noi, neştiutorii, să aflăm despre ce este vorba.

Venter: Este ceva similar cu dezlegarea unui puzzle imens. Alegi o piesă şi o compari cu toate celelalte, până o poți potrivi. Am „sfărâmat“ cele șase mili-arde de perechi de bază ale ADN-ului din genomul meu în şi mai multe bucățele. Apoi, un computer m-a ajutat să compar toate bucățe-lele de ADN între ele, până când le-am potrivit.

RD: Dar de ce ar face cineva asta?

Venter: Eu cred că vii-torul medicinei depinde de genomica individului. Cer-cetările efectuate pe gene izolate nu sunt suficiente. Este nevoie să privim genomul şi individul în ansamblu. Astfel, vom putea trata şi vindeca mai eficient.

RD: Deci un singur genom nu este de ajuns?

Venter: Nu. Avem nevoie de multe informații pentru a înțelege cum acționează maladiile. Pe pagina noastră de internet am primit deja oferte de la mii de voluntari, deşi nu am solicitat aşa ceva.

RD: Ai descoperit că porți gene care te fac vulnerabil în fața Alzheimer-ului, diabetului şi afecțiuni-lor cardiace. Eşti îngrijorat?

Venter: Nu prea. Mi-am schimbat dieta şi fac mai mult sport. Și iau o statină, pentru a-mi scădea colesterolul. Aceasta este una din provocările medicinei: să înveți să previi bolile, în loc să le tratezi mai târziu.

RD: Crezi că în curând oricine va putea merge la doctor să-şi facă o analiză a genomului?

Venter: Se va putea peste zece ani, dar va costa câteva mii de dolari.

RD: Ce urmează?

Venter: Îmi place să cred că această descoperire va spori importanța medicinei preventive. Un alt obiectiv este să sporim şansele de supraviețuire prin îmbunătățirea mediului, înainte să devină prea târziu.

Vote it up
1
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza